Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lesnica – kde žijí praví goralové

Malebná zamagurská obec Lesnica leží na severu Slovenska, v dolině Lesnického potoka. Je přitažlivá nádhernou okolní přírodou, možnostmi turistiky, tradiční goralskou atmosférou a četnými gastronomickými zážitky. Zejména v letních měsících se jinak poklidná vesnička proměňuje v živé turistické centrum.

Jde o jednu z nejstarších obcí v kraji, její historie sahá až do roku 1297, kdy byla založena rodem Gorgeyovců pod názvem Stará Lesnica. V sousedství existovala v 15. století i Nová Lesnica, ale v 16. století byla prodána řeholníkům z Červeného kláštora. Posledním vlastníkem pozemků Staré Lesnice byla rodina Švábyovců, která v roce 1518 prodala majetek kartuziánům. V roce 1630 zde byl postaven dřevěný kostel sv. Doroty, který se však do dnešních dní nepodařilo dochovat. V 19. století byla Lesnica často navštěvována lázeňskými hosty, kteří se léčili v nedaleké polské Szczawnici.

V období let 1938 – 1939 patřila obec Polsku, proto se zde zachovaly některé staré polské tradice, zvyky a pověsti. V obci se ještě částečně nosí slabě zdobený goralský kroj. Goralové jsou etnografickou skupinou žijící v horských oblastech Slezska, Karpat, Kysuc, Zamaguří, horní Oravy a Spišského regionu. Jejich typickým projevem je goralské nářečí – dialekt polštiny, spojený s nářečím obyvatelstva dané oblasti. Goralové žijící v Lesnici se po staletí zabývali především rolnictvím, zpracováním dřeva a pastýřstvím.

Nejvýznamnější stavbou obce je římskokatolický kostel sv. Michala archanděla ze 17. století. Byl vystavěn jako filiálka farnosti nedaleké obce Lechnica, vlastní farnost zde byla založena až v roce 1776. Kostel je zajímavý svým pozdně barokním oltářem, křtitelnicí z 16. století, barokním zvonem, monstrancí a kalichem. Kromě tohoto kostela se v obci podařilo zachovat také několik světských goralských stavebních památek, mezi něž patří například staré kamenné pivnice a pozůstatky dřevěné goralské architektury. Domy v řadové zástavbě mají postranní vstupní brány.

Krajina v okolí Lesnice je ideální pro všestrannou relaxaci. Pěší turistiku zde lze provozovat jak v létě, tak i v zimě. Pokud máte kolo, čeká zde na vás řada cyklostezek. Lesnica navíc leží v blízkosti atraktivního Průlomu Lesnického potoka a Průlomu Dunajce. Procházka podél řeky je opravdu romantickým zážitkem. Průlom Lesnického potoka se rozkládá na ploše 31,9 hektarů a od roku 1967 je Národní přírodní rezervací. Asi 6 km dlouhý Lesnický potok, který je pravostranným přítokem Dunajce, zde vytvořil esteticky působivou úžinu, nad kterou se tyčí strmé skalní stěny. Vyskytují se zde teplomilné druhy rostlin a také mnoho chráněných a ohrožených druhů. Tento unikátní přírodní výtvor přímo navazuje na Průlom Dunajce, který je však z přírodovědeckého a krajinářského hlediska naprosto odlišný.

Dunajec do vápencových stěn vyhloubil romantickou roklinu, jež je dnes chráněnou přírodní rezervací. Samotná řeka Dunajec tvoří v délce necelých 20 km slovensko-polskou státní hranici. Průlom Dunajce je biotopem čápa černého, orla křiklavého, výra skalního, datlíka tříprstého a dalších druhů ptáků. Vodní tok je domovem pro vydru říční, lipana obyčejného, pstruha potočního a parmu středomořskou.

Průlomem vede asi 7 km dlouhý naučný turistický chodník s 10 zastávkami. Trasa je nenáročná s převýšením pouhých 30 metrů a je možné ji pěšky ujít za 2 hodiny. Druhou možností je půjčit si kolo a trasu projet jako cyklostezku. Tento chodník je prvním naučným chodníkem, který vznikl v bývalém Československu. Krása průlomu se dá obdivovat také při plavení Dunajce na pltích. Tak si můžete prohlédnout například tzv. Jánošíkův skok – nejužší, ale zároveň také nejhlubší místo na řece. Je široký 10 metrů a hloubka dosahuje 12 metrů. Podle pověsti na tomto místě přijímal Juraj Jánošík nové členy do své družiny. Přijat byl pouze ten, kdo dokázal Dunajec v těchto místech přeskočit. Další zajímavostí jsou legendami opředené, asi 80 metrů vysoké skalní věže nazývané Sedm mnichů. Věže jsou údajně mniši, kteří zkameněli ve chvíli, kdy se vkrádali k mnišce. Nad pravým břehem Dunajce je možné vidět ještě další zajímavost a tou je Stoletý pramen. Tento nezamrzající krasový pramen se nachází v blízkosti ústí Lesnického potoka. Legenda říká, že kdo se z něj napije, bude žít do sta let.

Právě v Lesnici se také nachází „výstupní stanice“ pltí, které lze považovat za hlavní turistickou atrakci. Na pltích sem můžete doplout z cca 10 kilometrů vzdáleného Červeného kláštora. "Pltníctvo" má na Dunajci 120 let dlouhou tradici, v minulosti se touto cestou plavilo dřevo do Baltského moře. Dnes se na těchto dřevěných vorech vozí pouze turisté. Pro ty odvážnější je zde připraven také rafting na gumových člunech. Další možností trávení volného času je vyjížďka v kočáře taženém koněm. Sportovní vyžití pak nabízejí tenisové kurty, volejbalové hřiště a další. Asi 500 metrů od Lesnice se nachází pěší hraniční přechod Lesnica – Szczawnica.

Ubytování a stravování nabízí například Chata Pieniny, kde si můžete poslechnout pravou goralskou muziku, pochutnat si na slovenských specialitách nebo si užít piknikový den při opékání berana či uzení pstruhů. Největší atrakcí na chatě je však tzv. pasování za Gorala, které provádí členové shromáždění goralů. Během celého „obřadu“ pasování doprovází účastníky tradiční goralská hudba. Chata Pieniny každoročně organizuje Mezinárodní horský duatlon, kterého se zúčastňují přední sportovci Evropy.

- jap -

Předchozí články ze Slovenska:
Rimavská Sobota spojená s historií Gemeru
Púchov s nejmladšími lázněmi Nimnice
Prešov je město na 49. rovnoběžce
Starobylá Nitra se pyšní bohatými odkazy historie
Slovenské vánoční tradice

Článek byl zobrazen 12 526 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko