Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Starobylá Nitra se pyšní bohatými odkazy historie

Významné starobylé město Nitra ležící v Nitrianském kraji na úpatí vrchu Zobor je vzdálené asi 80 km severovýchodně od Bratislavy. Počtem obyvatel je Nitra pátým největším městem na Slovensku. Okresní město má v současné době přibližně 88 tisíc obyvatel. Díky výstavišti Agrokomplex je Nitra i mezinárodním výstavním centrem.

Není mnoho míst, které by příroda obdarovala takovým krásným prostředím a výhodnou polohou jako Nitru. Říká se, že byla (podobně jako Řím), založená na sedmi pahorcích – na Zoboru, hradním kopci, Kalvárii, Čermáni, Borině, na Vršku a Martinském vrchu. S jejím jménem jsou spojeny počátky slovenských dějin, jména Pribiny, Svatopluka, sv. Cyrila a sv. Metoděje, i zmínka o prvním křesťanském chrámě na našem území a o zavedení prvního slovanského písma.


Foto: hrad z pěší zóny   Zdroj: nitra.sk

Nitra je centrem celého kraje, nachází se zde mnoho důležitých institucí, jako například Slovenské muzeum zemědělství a různé výzkumné ústavy. Pro své dvě univerzity - Univerzita Konstantina Filozofa a Slovenská zemědělská univerzita, je Nitra také nazývána městem mladých.

Nitra se rozkládá v Podunajské nížině na řece stejného jména v Západoslovenském kraji. Především zásluhou zemědělského charakteru okolní krajiny je zde nejvíce zastoupen potravinářský průmysl. Funguje zde také průmysl strojírenský, dřevozpracující, stavebních hmot, textilní a chemický. 

Mezi vyhlášené nitranské sbírky patří muzeum s klenotnicí a archeologickými nálezy. Návštěvníci tu však najdou také zbraně z doby keltské vlády na tomto území, hrnčířské výrobky z počátku osídlení, kovářské práce a jedinečnou mapu z počátku 9. století.

Pokud se návštěvník rozhodne spatřit i další muzeum, pak lze rozhodně doporučit polnohospodářské (Slovenské muzeum zemědělství). V něm najde všechny zajímavé postupy obdělávání půdy od počátku osídlení po moderní technologie. Samozřejmě nechybí ani stroje pro přípravu půdy, lisovna oleje, zařízení na přípravu nám dobře známé slivovice, funkční pekárna a i taková pozoruhodnost, jakou je dosud funkční mlýn.

Dějiny Nitry

Nitra je jedním z nejstarších měst na Slovensku. Má zajímavou historii a je významným archeologickým nalezištěm. Počátky jejího osídlení sahají až do pravěku. Nejvýraznější a nejcennější pamětihodností Nitry je hrad z 11. století, vypínající se na skalnatém vrchu obtékaným řekou Nitra. Tato národní kulturní památka byla v 15. století přestavěna a upravována ještě později v době baroka.
Oblast dnešní Nitry byla osídlena Kelty, později Germány a nakonec Slovany. Již v 9. století se na tomto území nacházela bohatě vybavená pohřebiště, v 10. století také staromaďarské hroby. Archeologický průzkum zde doložil existenci několika románských církevních staveb.

V 5. století přišli první slovanské kmeny, které se postupně usazují od 7. století na rozsáhlých územích vytvářejí Sámovu říši. Důležitou etapou byl vznik Nitranského knížectví, se kterým je spjato jméno knížete Pribiny. Ten zde dal vysvětit první kostel na Slovensku. Knížectví bylo kolem roku 833 násilně připojeno k moravskému knížectví Mojmírovu a vznikla Velkomoravská říše. Dalším mezníkem byl příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří roku 863 vytvořili první slovanské písmo. Za vlády krále Svatopluka kolem roku 880 Nitra vykazuje znaky města, má rozvinutý obranný systém a ve městě se rozvíjejí řemesla.


Foto: pěší zóna   Zdroj: nitra.sk

Od roku 1018 byla Nitra v držení Arpádovců, kolem roku 1083 zde bylo obnoveno biskupství.  Královským městem se Nitra stala v roce 1248, ale o 40 let později král město i hrad daroval nitranským biskupům. Město zůstalo ale nadále významným centrem. V letech 1317 až 1321 město a hrad dobyl a vyplenil Matúš Čák Trenčiansky. Roku 1431 hrad dobyli husité. V 16. století došlo k posílení opevnění hradu v souvislosti s ohrožením tureckými vojsky. Roku 1663 zaútočili Turci na Nitru a město se bez boje vzdalo. Roku 1664 dobyla císařská vojska Nitru zpět. Na krátkou dobu obsadil Nitru i povstalec Ferdinand II Rákoci, než jej vytlačila císařská vojska. Následovalo období rozkvětu, které nepříznivě ovlivnila až I. světová válka.

Po jejím ukončení a po vzniku Československé republiky zůstala Nitra sídlem župy a hospodářsko – kulturním centrem celého jihozápadního Slovenska. Po vzniku Slovenského štátu připadla značná část Slovenska Maďarsku. Nová hranice vedla přibližně 15 km od Nitry. Následovalo období II. světové války, které pro Nitru skončilo osvobozením dne 30. 3. 1945. Po vzniku samostatné Slovenské republiky roku 1993 došlo v roce 1996 k novému administrativnímu uspořádání a Nitra získala statut krajského města.

Turisticky atraktivní Nitra 

Mimořádně bohatý historický odkaz je pouze jedním z důvodů k návštěvě tohoto krásného města. Nitra je rovněž výchozím bodem do CHKO Ponitrie, kde se nachází síť turistických značených tras.

Největší a nejnavštěvovanější památkou a dominantou města je Nitranský hrad postavený na skále u řeky Nitry. Právě tento mohutný objekt byl sídlem knížat a mnoha biskupů. Dnes mohou cestovatelé obdivovat jeho novější podobu, protože prošel častými opravami, z nichž poslední mu vtiskla nesmazatelný, renesančně barokní styl. Nitransky hrad tvoří ho hradní katedrála, biskupská rezidence a systém opevnění. Interiéry jsou plné maleb z 18. století, nechybí tu náhrobky biskupů, mramorové oltáře a křtitelnice. Nitriansky hrad je v současnosti sídlem biskupské rezidence a Archeologického ústavu Slovenské akademie věd.

Podhradí je samostatný celek, tzv. Horné město. Vchází se do něj průjezdem z bývalého župního domu. Uprostřed Horního města je Pribinovo náměstí, kde stojí mohutná socha knížete Pribiny. Nachází se zde klasicistní budova Malého semináře a barokní palácová stavba Velkého semináře. Před vchodem do hradu je sloup se sochou Immaculaty z roku 1750, připomínající morovou epidemii.

Takzvané Dolné město je dnes živým centrem Nitry. Od Divadla A. Batata na Svatoplukově náměstí vede na jih přebudovaná pěší zóna. Dále zde najdete románský kostel sv. Štefana z 12. stol. a barokní kostel a klášter piaristů z 18. stol. Na návrší v jižní části města se nachází nitranská Kalvárie.

Botanická zahrada v Nitře je v současnosti vědecko-pedagogickým zařízením Slovenské zemědělské univerzity a v její kompetenci je výzkumná a kulturně-výchovná činnost. Zahrada byla založena v roce 1982 jako zařízení Vysoké školy zemědělské v Nitře. Vlastní areál Botanické zahrady má nepravidelný tvar, v jehož středu se nachází umělé jezírko a několik vzájemně propojených pěšin, které dělí plochu zahrady na nepravidelné úseky.

Celkově vlastní Botanická zahrada ve svých sbírkách přes 6 400 druhů tropických rostlin. Nejzajímavější exponáty zahrady jsou skleníkové kultury umístěné ve třech sklenících. Je zde soustředěno přes 2 tisíce botanických druhů a 3 tisíce kultivací orchidejí, které pocházejí ze všech tropických oblastí světa. Ve sbírkách botanické zahrady jsou mimo tropických a subtropických druhů zastoupené také rostliny mírného pásu, domácí flóry, okrasné zeleně a užitkových rostlin.

Vedle významných pamětihodností a institucí ve městě jako třeba Nitranská státní galerie, Nitranské muzeum, Slovenské muzeum zemědělství, mohou turisté navštívit i řadu míst v okolí. Namátkou lze zmínit Kostel sv. Juraja Kostoľany pod Tribečom, zámek Oponice, naučný chodník Zobor, zámek Topoľčianky, zámek Lefantovce aj.

Přímo z Nitry je možné se vydat na první část naučného chodníku Zobor s 8 zastávkami a délkou téměř 4 km. Trasa vede kolem zříceniny hradu Zobor, Svoradovej jaskyne a pramene, který dokazuje přítomnost sv. Svorada v minulosti v této oblasti.

V Nitře a jejím okolí najdete široké možnosti ubytování v téměř všech částech města. Ubytování v Nitře poskytují špičkové hotely, které mají k dispozici také prostory pro pořádání konferencí a firemních akcí. V Nitře nabízí kvalitní ubytování i řada penzionů.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 7 746 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko