Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Púchov s nejmladšími lázněmi Nimnice

Město se Púchov se nachází v severozápadní části Slovenska ve středním Pováží na řece Váh. Púchov je situován mezi městy Trenčínem a Žilinou a leží na hlavní železniční trati mezi Bratislavou a Košicemi. V dnešní době žije ve městě přibližně 19 tisíc obyvatel a má tu sídlo Fakulta průmyslových technologií bratislavské Technické univerzity.

Do roku 1990 byla součástí Púchova i blízká obec Nimnica ležící na úpatí pohoří Javorník a Bílé Karpaty. Nimnice jsou vskutku perlou slovenských lázní. Zrcadlo umělého jezera spolu s okolními horami s jehličnatými lesy vytvářejí unikátní lázeňské prostředí. Nimnice leží v údolí na pravém břehu řeky Váh, mezi Považskou Bystricou a Púchovem, nad již léta dostavěnou Nosickou vodní nádrží nazvanou Přehradou Mládeže.

Když v roce 1953 pod úrovní hladiny Váhu hloubili základní jámu potřebnou k výstavbě budoucí vodní nádrže, netušili, že po hydrologickém průzkumu z více vrtů se zachytila uhličitá voda s vysokým obsahem různých látek. A když došlo u některých pracujících na stavbě vodního díla k pozitivním zdravotním účinkům, bleskově se do širokého okolí roznesla fáma o zázračné léčivosti vod. Poté po ověření zdravotní prospěšnosti pramenů bylo rozhodnuto na tomto místě vystavět moderní lázně.

Tak vznikly roku 1959 nejmladší lázně na Slovensku, lázně Nimnica. Od roku 1959 se zde ve čtyřech léčebných domech léčí onemocnění dýchacích cest a choroby s poruchou látkové výměny. Centrem léčebných procedur je moderní budova balneoterapie. Přes svou krátkou historii mají dnes pověst minerálních pramenů s vzácnými léčivými vlastnostmi.

Historie města sahá až do roku 1100, kdy se zde usídlili první obyvatelé. První historická zmínka o Púchově pochází z roku 1243, kdy král Béla IV. vydal jistému Puchovi darovací listinu na osadu stejného jména.

Púchovská Skála je považována za jedno z nejdříve a nejvíce osídlených míst už od raného středověku. Ještě i dnes ji archeologové řadí k nejintenzivněji osídleným místům z období pravěku a rané doby historické. Vždyť v archeologii má své pevné místo také pojem „púchovská kultura“, která reprezentuje osídlení hornatých částí Slovenska v období pěti století na přelomu letopočtů. Pro název „púchovská kultura“ se staly základem archeologické nálezy vykopané baronem Hoennigem. Tento rodák z Hildeshermu, který je pochován v Púchově, získal při prokopávání sídlištních vrstev vícero pozoruhodných nálezů.

Již od 17. století se stal Púchov centrem textilního průmyslu a díky své poloze i obchodním uzlem. V roce 1649 udělil král Ferdinand právo pořádat výroční jarmarky. Dnes se město snaží navázat na tuto více než 350 let starou tradici konáním Púchovskych jarmoků. V uličkách rostoucího města se usadili nejen tkalci, ale i hrnčíři a knihtiskaři. Právě zde vznikl typický modře zdobený lidový kroj. Od poloviny 19. století začíná rozvoj města díky postavení železnice a od začátku 20. století se objevují první továrny. Dnes zde existují například firmy Matador na výrobu pneumatik nebo oděvní společnost Makyta. Za Rakouska- Uherska patřil Púchov do Trenčianské župy, dnes je Púchov okresním městem patřícím do Žilinského kraje.

Dominantou města je římskokatolický kostel postavený v 18. století na základech staršího kostela. Nejstarší památkou je uvnitř kostela malá plastika Piety z 2. poloviny 17. století. Jednou z mála historických památek, která se v Púchově zachovala, je barokní Župný dom pocházející z 18. století. Barokně-klasicistní budovu na Nábřeží svobody dal na konci 18. století postavit Imrich Marczibányi. Původně byla využívaná jako sklad soli a úřad. Dnes je Župní dům sídlem Muzea púchovské kultury a nacházejí se v ní také obřadní a reprezentační prostory města.

K dalším zajímavostem v Púchově patří kostel evangelické církve z roku 1880, pamětní fara z roku 1904, barokní kaple Panny Marie z roku 1746. Kapli Panny Marie na ulici Komenského nechali postavit Marczibányiovci v roce 1746. Je vytvořená ze čtyř nosných sloupů, na kterých je klenba na způsob baldachýnu. Ze třech stran je mezi sloupy otevřená, před čtvrtou stěnou je socha Panny Marie s Jezulátkem.

Budova pamětní fary na Moravské ulici má přímý vztah ke dvěma významným osobnostem. V letech 1911 až 1925 byla působištěm slovenského básníka, buditele, evangelického faráře Vladimíra Roya. Instalovaná je na ní pamětní cedule s reliéfem. Druhá pamětní tabule připomíná pobyt J. A. Komenského v Púchově.

Kostel evangelické církve na Moravské ulici byl postavený na místě starého kostela v roce 1880. Uvnitř je renesanční oltář z roku 1643. Oltář je dílem neznámého řezbářského mistra, který ho vyhotovil pravděpodobně podle cizího vzoru. Vyrobený je z lipového dřeva v rokokově-renesančním slohu. Po stranách oltáře jsou obrazy čtyř evangelistů a těsně po bocích postavy Petra a Pavla.
Návštěvníci Púchova se nenudí

V městě Púchov se nalézá muzeum kol a archeologické muzeum. Púchov se právem pyšní kvalitním sportovním areálem. Patří k němu dvě sportovní haly, fotbalový a zimní stadion, krytý i otevřený bazén, tenisové kurty. V červenci se zde koná Folklórní Púchov, což je prohlídka písní, zvyků a obyčejů prezentovanými folklórními soubory ze středního Pováží.

Púchov je obklopen nádhernou přírodou. Turisté zde mohou navštívit Púchovské skály, Javorník Strážovské vrchy a také Bílé Karpaty. Ke koupání je zde vhodná zdejší plovárna, lázně anebo Přehrada mládeže. V zimě můžete využít lyžování na kvalitním terénu v Mojtíně nebo Čertově, Podjavorníku a Portáši. Krom toho si zde můžete užít pěší i cyklo turistiky, rybolovu a nasbírat si houby.

Z blízkého okolí lze jmenovat několik turistických zajímavostí, jako například zhruba 9 km vzdálený Považský hrad, nebo zámek Bytča (asi 20 km). Zřícenina hradu Súlov – Hradná se nachází asi 19 km od města. Jihozápadně od města Púchov se nachází vápencový masiv, součást bradlového pásma Bílých Karpat – Vršatské bradlá. Jedním z jejich vrcholků je také Vršatec, na kterém je pěkná vyhlídka a především zřícenina hradu z 13. století. Území je chráněné jako národní přírodní rezervace a po hřebenech vede žlutá turistická trasa.

Autor: Alexandra Rohanová

Předchozí články ze Slovenska:
Prešov je město na 49. rovnoběžce
Starobylá Nitra se pyšní bohatými odkazy historie
Slovenské vánoční tradice
Skvostem Levoče jsou oltáře Mistra Pavla

Článek byl zobrazen 7 631 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko