Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vlkolínec - kouzlo lidové architektury

Slovensko je známé svými malebnými podhorskými vesničkami s tradičními domky a lidovými stavbami. Jedno z takovýchto míst je však natolik výjimečné, že se dokonce dostalo na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Je jím Vlkolínec, dnes jedna z městských částí města Ružomberok. Leží v nadmořské výšce 718 m v bočním údolí Revúcké doliny, na jih od skalnatého masivu hory Sidorovo zvané také Žiar (1 099 m n.m.), který spadá pod pohoří Velká Fatra.

Vlkolínec je vlastně památkovou rezervací lidových staveb, jakýmsi svérázným skanzenem středověké vesnice s dřevěnou architekturou horských a podhorských oblastí. Jde o nejzachovalejší, nejkompletnější a největší celek původních lidových staveb na celém Slovensku, rozkládající se na ploše 797 hektarů.

Vlkolínec

Archeologické nálezy potvrzují existenci hradiště na vrchu Sidorovo už před 2500 lety, ale kdy přesně vznikla osada na dnešním místě nevíme. Název obce je údajně odvozen od dávného výskytu vlků v oblasti (tato zvířata se tu ostatně objevují dodnes). První písemná zmínka o Vlkolínci pochází z roku 1376, kdy je uváděn jako jedna z ulic Ružomberka. Dokumenty z roku 1461 už mluví o obci Wylkovinecz, spadající pod Ružomberok. Původně tu stávalo jen několik málo usedlostí, ačkoliv se počet domů i obyvatel postupně zvyšoval. Nejvíce lidí tu bylo v roce 1869, a to „plných“ 345, nejvíce domů pak roku 1944, a sice 82. Během SNP však část obce vyhořela (13 domů).

Obyvatelstvo se v minulosti živilo převážně zemědělstvím, pastevectvím a salašnictvím, ale také dřevorubectvím a včelařstvím. Život tu asi nebyl lehký, ale určitě mnohem více v souladu s přírodou, než dnes.

V současnosti je tady 73 původních památkově chráněných objektů, z toho 55 obytných domků. Z nich je nyní 18 trvale osídleno 35 obyvateli. Majitelé dalších domů tu přebývají sezónně a využívají objekty jako chalupy. Vše je postaveno ze dřeva, včetně místní dominanty – roubené dvoupodlažní zvonice z roku 1770. Domky mají omítky pastelových barev (bílá, modrá, světle-okrová) a střechy pokryté tradičním dřevěným šindelem. Zajímavá je rovněž roubená rumpálová studna z roku 1860, dříve jediný zdroj pitné vody (dnes je tu vodovod). Jednou z mála zděných staveb je barokně klasicistní kostelík Navštívení panny Marie v podobě z roku 1875. V minulosti tu fungovala i zděná budova školy, avšak ta dnes již neplní svou funkci a patří soukromé firmě.

Vlkolínec

Aniž bychom chtěli být morbidní, za návštěvu stojí také místní hřbitov, kde se dochovalo mnoho starých kamenných a litinových náhrobních křížů.

V tzv. Rolnickém domě, postaveném roku 1886, najdete detašované pracoviště Liptovského muzea v Ružomberku s expozicí původního bydlení a lidové architektury.

Na celém komplexu je vzácné to, že nebyl postižen žádnou novou výstavbou a obec tak není narušena novodobou betonovou pseudoarchitekturou. Z velké části zůstalo zachováno i původní vnitřní uspořádání domů. Už v roce 1977 byl Vlkolínec vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury a v roce 1993 zapsán na seznam UNESCO. 

- mih -

Další články ze Slovenska:

Skvostem Levoče jsou oltáře Mistra Pavla
Nízké Tatry
Slovensko - dovolená s obnovenými vzpomínkami
Štrbské pleso
Tatralandia – vodní ráj Slovenska

Článek byl zobrazen 16 838 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko