Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nízké Tatry si zachovávají punc panenské přírody

Těžko se dá zpochybňovat fakt, že nejznámější turistickou oblastí na Slovensku jsou Tatry. Většinou jsou myšleny ty Vysoké, ale neméně zajímavé jsou i Nízké Tatry. Jak už název napovídá, jejich nadmořská výška je menší než u sousedních Vysokých Tater.

Nejvyšším vrcholem je Ďumbier s 2 043 metry, dalšími známými vrcholy jsou Chopok (2 024 m), Dereše (2 004 m), Chabenec (1 955 m) a Kráľova hoľa (1 948 m). Hlavní hřeben pohoří s délkou zhruba 80 kilometrů je ohraničen dvěma údolími. Na severu je to údolí Váhu, na jihu protéká Hron. Mnoho turistů se po hlavním hřebeni vydává na túru zvanou Hrdinů Slovenského Národního Povstání, která vede z Kráľove hoľy do Donoval (nebo opačně). Cestou se nabízí ubytování v několika horských chatách a na trase nechybí ani zmíněný nejvyšší vrchol, Ďumbier.


Foto: Chopok

Je to hora dvou tváří – z jihu ji tvoří poměrně mírný svah s balvanovými poli, avšak ze severu najdete až 500 metrů vysoké stěny a ledovcové kotle. Tady také žijí elegantní kamzíci horští. Ďumbier však není místem nedotčeným lidskou činností. Naopak, v jeho okolí nacházíme stopy intenzivního dolování surovin, které se na jeho tváři podepsalo. Těžila se tu železná ruda, antimot, a dokonce i zlato. To už je však naštěstí minulostí. Když se vám podaří vystoupit na vrchol, hora se vám odmění nádherným kruhovým výhledem po širém okolí (tedy pokud je dobré počasí).

Dobrý výhled bývá rovněž z druhého nejvyššího vrcholu, Chopku. Kousek pod ním stojí tzv. Kamenná chata a vedle ní televizní a meteorologická stanice. Pokud máte namířeno na Chopok, neměli byste si ujít tu část hřebenovky, která vede odsud k sedlu Čertovica. V tomto úseku túra nabízí jedny z nejkrásnějších výhledů na pohoří a jeho údolí.

Na hlavní hřeben se dostanete dokonce i motorovým vozidlem, a to právě ve zmíněném sedle Čertovica. Tady totiž hřeben křižuje silnice vedoucí z Horehroní (Brezna) do Liptova (Králové Lehoty). V sedle je také známé lyžařské středisko.

Asi nejrušnějšími místy Nízkých Tater jsou Demänovská a Bystrá dolina, obě ležící ve střední části pohoří pod Chopkem. Tady je nejvíce chat, hotelů a rekreačních středisek. Patnáct kilometrů dlouhá Demänovská dolina bývá označována jako nejkrásnější v Nízkých Tatrách. Zajímavé je, že už v prehistorických dobách tady žili lidé. Pak však na dlouhá tisíciletí prakticky zmizeli a znovu se objevili až 18. století. Teprve ve století 20. však přišli ve větším množství. Stejnojmenná osada Demänovská dolina vznikla roku 1964 a je východiskem pro mnoho pěších túr, ať už po údolí, nebo na hřeben. Velkým lákadlem jsou Demänovské jeskyně, tvořící největší soustavu jeskyní na Slovensku. Největší z nich, Jeskyně míru, není bohužel veřejnosti přístupná, ačkoliv její část se připravuje k otevření. Prozatím můžete navštívit Jeskyni svobody objevenou v roce 1921, která vyniká bohatou krápníkovou výzdobou. Velmi oblíbená je rovněž Demänovská ledová jeskyně.

Přes rozvoj turismu a růst turistického ruchu si však Nízké Tatry na mnoha místech stále zachovávají punc panenské přírody. I když tu samozřejmě již nenajdete místa, kam lidská noha dosud nevkročila, zejména ve východní části pohoří můžete vstoupit do pralesů plných zvěře, které se alespoň přibližují původnímu stavu. Jen pozor na medvědy!

Mnoho podrobných informací o tomto pohoří najdete na stránkách www.nizketatry.sk, a to včetně detailních údajů a rad pro přechod hlavního hřebene.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 9 767 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko