Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Západní Tatry - kouzlo Roháčů a Oravy

Když se řekne slovenské hory, většinou se nám vybaví Vysoké a Nízké Tatry. Ani kouzlo Západních Tater, které jsou druhým nejvyšším pohořím na Slovensku, si nemůžete nechat ujít! Pojeďte s námi, ubytovaní budeme v Zuberci, nejvýznamnějším turistickém středisku v této části Slovenska.

Západní Tatry najdeme severovýchodně od hlavního silničního tahu mezi Žilinou a Popradem. Se svojí plochou téměř 400 km² zasahují na území regionu Liptova, Oravy, ale i Polska. Jejich nejvyšším vrcholem je Bystrá s 2 248 metry nad mořem.

Západní Tatry
Foto: Západní Tatry

Turisticky nejpřitažlivější a nejkrásnější částí Západních Tater je oblast Roháčů na západním okraji pohoří. Ideálním východiskem pro pěší túry je obec Zuberec, kde najdete vše potřebné pro příjemný pobyt i výlety do hor, různé typy ubytování i informační centrum.  

Charakteristickými vrchy, podle nichž byla celá horská skupina pojmenována, jsou Ostrý Roháč (2 084 m) a Plačlivo (2 126 m), dříve nazývaný Plačlivý Roháč s divoce rozervanými štíty. (Místní obyvatelé, zejména pastevci, pojmenovali v minulosti tyto vrcholy jako Roháč a Šutá. Tyto názvy pocházejí od starých pojmenování živočichů žijících na Oravě. Roháč byl zjednodušeně výraz pro rohatá zvířata a Šutá pro bezrohé.)  Nejvyšším vrcholem Roháčů je však Baranec (2 184 m). Nejkratší přístup k němu je od chaty Zverovka, prochází se Roháčskou dolinou až k bývalé Tatliakově chatě na okraji Smutné doliny. Odtud se můžete vypravit i na naučnou stezku kolem překrásných Roháčských ples.

Roháče
Foto: Roháče

Chata Zverovka

Turistická chata (1 037 m), 9 km od Zuberce, východisko turistických tras do Roháčské a Látané doliny. Již v roce 1923 zde stála malá útulna se dvěma místnostmi. V roce 1928 byla vystavěna nová chata pojmenovaná po průkopníkovi turistiky v Roháčích Jozefu Matašákovi. Za 2. světové války, v prosinci 1944, byla chata zcela zničena fašisty, ale již v roce 1951 zde stála nová a větší. V posledních letech prošla rozsáhlou rekonstrukcí interiéru i exteriéru. Při cestě do Roháčů se zde nezapomeňte zastavit, dát si třeba halušky či strapačky a pokochat se kouzelným výhledem.

Roháčská dolina a plesa

Největší (délka 5 km) a nejhezčí údolí Západních Tater vytvořil ledovec v poslední době ledové. V závěru doliny, při vyústění Roháčské doliny do Smutné doliny, najdeme Tatliakovo jezírko (1 370 m) u již neexistující chaty téhož jména, která v roce 1963 vyhořela. Ale i dnes se tu v létě můžeme občerstvit v malé chatě (od Zverovky stoupáme po asfaltce cca 45 minut). Od jezírka se vydáme po naučné stezce vedoucí kolem Roháčských jezer. První leží v nadmořské výšce 1 563 metrů, má plochu 2,22 ha a v jeho křišťálové vodě se zrcadlí okolní hřebeny. Čtvrté, nejvýše položené jezero ležící ve výšce 1 718 metrů je zároveň jezerem nejhlubším. Dosahuje hloubky až 8 m. Za čtvrtým plesem začínáme klesat Spálenou dolinou kolem Roháčského vodopádu zpět do Roháčské doliny a k chatě Zverovka. Cesta není příliš náročná, ale vede po kamenitých cestách, zabere cca 4 hodiny a skýtá neuvěřitelně krásné pohledy na majestátné hřebeny Roháčů

Roháčská plesa
Foto: Roháčská plesa

Látaná dolina

Menší, převážně zalesněná dolina táhnoucí se podél stejnojmenného potoka, východisko nedaleko chaty Zverovka. Nejprve po žluté a poté po zelené turistické značce projdeme okolo partyzánského hřbitova a dojdeme na vrch Lúčná (1 653 m) s dřevěným křížem a krásným výhledem. Pokračujeme po modré turistické značce, jež skýtá výhledy až na vrch Rákoň (1 876 m).  Odtud přes nádherné sedlo Zábrať sejdeme do Roháčské doliny.

Muzeum Oravské dědiny na Brestové

Muzeum je vlastně skanzen umístěný na překrásném místě v údolí Studeného potoka v podhůří Roháčů. Více než 50 staveb je tu rozestavěných do několika celků, které připomínají jednotlivé části Oravy - Dolnomoravský rynek, Hornomoravská ulice a Goralské lazy. Nechybí tu ani technické stavby, jako je mlýn na vodní pohon, olejna, hrnčířská pec a další. Nad vesnicí se tyčí dřevěný gotický kostel sv. Alžběty ze začátku 15. století s malovaným stropem a stále funkčními přenosnými varhanami. V neposlední řadě se tu setkáte s domácími zvířaty (ovce, kozy, slepice, husy i koně) a pěstováním tradičních plodin na polích i květin v předzahrádkách domků. Zkrátka ocitnete se v nefalšované oravské dědině! V srpnu si nenechte ujít Podroháčské folklórní slavnosti, které jsou největší v oblasti Oravy. V amfiteátru naproti skanzenu uvidíte a uslyšíte tančit a zpívat folklórní soubory. Čeká vás také slavnostní průvod všech účinkujících, navštívíte tradiční jarmark s ukázkami různých řemesel a drobná představení ve skanzenu, samozřejmě v oravských krojích.

Tri Kopy
Foto: Tri Kopy

Oravice

Největším lákadlem této vesnice je geotermální voda s teplotou 57˚C vyvěrající z 1 606 metrů hlubokého vrtu. Oravice jsou jedinou lokalitou na Oravě s přírodní geotermální vodou. Pro bazény se voda ředí z druhého chladnějšího vrtu, takže teplota vody na koupání se pohybuje v rozmezí 36˚C až 41˚C. Celoročně se tak můžete koupat v sírano-vápenato-horečnaté vodě s vysokým obsahem železa, která příznivě působí na pohybové ústrojí a močové cesty. V nedávné době zde byl otevřen i moderní akvapark Meander Park. 

Juráňova dolina

Nedaleko Oravice, v údolí potoka Biela voda, začíná jedna z nekrásnějších dolin na Slovensku - Juráňova dolina. Jde o romantický kaňon se strmými vápencovými stěnami, menšími vodopády a na dně vymletými tzv. obřími hrnci.

Oravská lesní železnice

Důvodem pro vybudování lesní železnice na Oravě byla potřeba svážet dřevo, které bylo největším přírodním bohatstvím kraje. Doposud využívané spřežení a doprava na vorech již nebyly dostatečně průkaznými. Kysucko-oravská lesní železnice vznikla v roce 1926 spojením Kysucké a Oravské lesní železnice. Přes 100 km dlouhá železniční trať sice patřila mezi nejvýznamnější na území Slovenska, ale v roce 1971 byl její provoz ukončen z důvodu nerentabilnosti - nákladní vozy byly rychlejší a levnější. Naštěstí se v roce 2003 začalo s postupnou opravou alespoň části trasy původní úzkorozchodné železnice a v roce 2008 byl povolen provoz na trase Tanečník - sedlo Beskyd. Dne 5. 6. 2011 byla slavnostně uvedena do zkušebního provozu jediná zachovalá parní lokomotiva “Gotkulák“ z meziválečné produkce pražské Českomoravské Kolben-Daněk (ČKD). Zajímavá je i prohlídka dopravních prostředků používaných pro přepravu dřeva, pracovních nástrojů lesníků a komunikační prostředky využívány v minulosti na lesní železnici.

Západní Tatry
Foto: Západní Tatry 

Na Oravě vám dále doporučujeme navštívit Oravský zámek, který je považován za perlu oblasti, město Dolný Kubín, Kvačianskou a Prosieckou dolinu, dřevěné kostelíky v Istebném, Leštinách, gotický celodřevěný kostel Všech svatých v Tvrdošíně, kamenný kostelík nad Vyšným Kubínem, Slanický ostrov umění na Oravské přehradě, anebo nedalekou Hviezdoslavovu horáreň, kde P.O.Hviezdoslav napsal Hájnikovu ženu.

Zájezdy do Západních Tater, např. v termínu 31.7. - 4.8.2013, pořádá CK Rotera.

CK Rotera logoCK ROTERA 
Nádražní 4 
269 01  Rakovník 

Tel: 313 513 371, 313 516 047 
rotera@centrum.cz  
www.rotera.cz

- PR článek -

Článek byl zobrazen 5 208 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko