Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Topoľčianky býval letním sídlem Habsburků

Na západním Slovensku se pod úpatím vrcholu Tribeč nachází krásný zámek a klášter Topoľčianky. Tyto dva historické skvosty jsou chloubou stejnojmenné obce. Situovány byly do rozsáhlého a udržovaného anglického parku.

Původně na tomto místě stával novogotický vodní zámek z 15. století, který byl v následujících etapách přestavován ve stylu renesance i baroka s prvky klasicismu a empíru. Na počátku 19. století nechal tehdejší majitel Ján Keglevich zbourat renesanční křídlo zámku a místo něj vybudoval klasicistický trakt, podle projektu vídeňského architekta Aloise Pichla. Tento trakt je dnes společně s průčelím zámku, považován za jeden z nejkrásnějších a nejčistších architektonických projevů klasicismu na Slovensku.  Na nádvoří je patrná kombinace stylů gotiky a renesance.

Zámek v Topoľčiankách byl v minulosti používán jako letní sídlo rodu Habsburků. V letech 1923 – 1951 jej hojně využívali prezidenti Československé republiky. Rád sem jezdil pracovat i odpočívat především prezident T. G. Masaryk. Posledním prezidentem, který si vychutnával příjemného prostředí zámku, byl Antonín Zápotocký. V tomto období se taktéž uskutečnila i poslední rekonstrukce renesančních křídel stavby. Ty od roku 1951 začaly sloužit jako hotelová část, kde byli ubytovávaní vzácní hosté. Dnes je zámek vyhlášenou národní kulturní památkou.

Do jedinečného klasicistního křídla bylo umístěno muzeum, které uchovává bohatou a vzácnou knihovnu s více než 14 tisíci svazky. Tato knihovna je jednou z mála dochovaných zámeckých knihoven na Slovensku. Uchovává dokonce vzácný exemplář pražského vydání Bible Kralické pocházející z roku 1613. Knihovna je dnes určena převážně pro vědecké a výzkumné účely.

Vaší pozornost jistě upoutá také dobový nábytek a bytové doplňky pocházející z 16. až 19. století. Jedinečná je obrazová výzdoba a jedna z nejrozsáhlejších sbírek keramiky a porcelánu v zemi. Své zastoupení zde má porcelán Meissen, dále vídeňský, berlínský, anglický, francouzský i italský porcelán. Pokochat se můžete rovněž čínským, maďarským, moskevským, německým a japonským porcelánem. Český porcelán zastupují Karlovy Vary, Slavkov, Stará Role či Březová. Nachází se zde také habánská a stupavská keramika ze Slovenska.

Návštěvníky sem láká rovněž expozice nejrůznějších zbraní. Veškeré zařízení zámku je původní, zůstalo nedotčeno tak, jak jej zde zanechali poslední šlechtičtí majitelé – arcivévoda Jozef August Habsburg s manželkou arcivévodkyní Augustou. Muzeum je přístupné během celého roku a to jak domácím, tak i zahraničním návštěvníkům. Během 45 minutové prohlídky si obejdete zámek s průvodcem. K zámku patří také Zámecká kaple z roku 1662, ve které je ukrytý zajímavý obraz její zakladatelky Alžběty Rákoczy. Od roku 1686 je kaplička významným slovenským poutním místem, kam se ročně vypraví zástupy věřících.

Rozsáhlý zámecký komplex je doplněn překrásným anglickým parkem. Toto chráněné krajinné území se pyšní bohatou dendrologickou sbírkou. Zámecký park je tak jedním z nejkrásnějších krajinářských parků na Slovensku. Vše je zde esteticky sladěno, k vidění jsou fontány, 4 umělé jezírka a bronzové sochy medvěda, jelena a divočáka. Celková rozloha parku je 30,66 hektarů. V jeho areálu najdete také další zajímavé stavby, jako například myslivecký zámeček.

V současnosti se v zámku Topoľčianky nachází hotel, restaurace, sauna i vinárna, proto je možné se zde ubytovat kdykoliv během roku. Rekreačních pobytů využívají jak jednotlivci, tak i větší skupiny. Často se zde konají také různé společenské a kulturní akce, například sympózia, tematické umělecké večery, koncerty a mnoho dalších. Mnoho mladých párů si vybírá zámek Topoľčianky, aby si zde řekli své „Ano“. Toto prostředí je totiž pro svatby ideální zejména díky romantickému okolí a atmosféře.

Zámek se dostal do centra dění v roce 1990, kdy zde bylo archeology objeveno jedno z nejstarších osídlení v této oblasti. Odkryty byly základy nejstarších kamenných staveb pocházejících ze 13. století.

Pokud vám zbude ještě čas, můžete se nedaleko zámku vydat na zajímavý výlet. Své sídlo zde má totiž národní hřebčín, jenž byl založen roku 1921 a specializuje se na chov huculských, arabských, lipicánských koní a také chovu Slovenského teplokrevníka. Kromě jednotlivých objektů hřebčína se můžete podívat i do výcvikového střediska a samozřejmě si prohlédnout zdejší koně, kterých je kolem 550.

Pro děti hřebčín organizuje projížďky v kočárech po různě dlouhých trasách. Získáte informace o chovu a výcviku nejen sportovních koní. Jedinečné je rovněž místní Hipologické muzeum, kde se seznámíte se vším, co souvisí a v minulosti souviselo s chovem koní. Umístěno je v něm více než 2000 předmětů, které mají velkou historickou hodnotu, najdete zde pavilon koňských postrojů, kočárů, sportovní historie a nejrůznějších dílen. Jde o jediné muzeum tohoto druhu na Slovensku a jeho návštěvu by žádný milovník koní neměl vynechat.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8 324 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko