Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Betliar každoročně přiláká spousty návštěvníků

Uprostřed rozlehlého anglického parku nedaleko Rožňavy, stojí dvoupatrový myslivecký zámeček Betliar. Je dílem Štefana Andrássyho a v držení jeho rodiny zůstal po mnoho let. Dnes je Betliar jedním z nejkrásnějších zámků na Slovensku a každoročně přiláká spousty návštěvníků.

Betliar najdete na východním Slovensku, v údolí řeky Slaná. Tento pohádkový zámek byl vystavěn na počátku 18. století na základech staršího renesančního zámku Bebekovců, jehož historie sahá do poloviny 15. století. Samotné jádro zámku se datuje do období mezi lety 1441 – 1451. Tehdy zde stála dvoupodlažní budova s pěti místnostmi a vnitřním nádvořím. Na konci 15. století byly dostavěny nárožní věže a v polovině 16. století pak severní a jižní části zámku spojily renesanční hradby. Ke konci 16. století začaly vznikat další obytné místnosti a v roce 1702 se již do úprav zámku pustil majitel Štefan Andrássy, který jej přestavěl k obrazu svému.

Zámek prošel klasicistní i rozsáhlejší pseudoslohovou úpravou, přístavba druhého poschodí mu pak dala ráz francouzské lovecké stavby. V letech 1880 – 1886 dochází k celkové přestavbě, kdy je vybudována mohutná čtyřpatrová přístavba s centrálním schodištěm. Přibyly také další dvě věže vystavěné po vzoru již stojících starších věží. Uvnitř zámku vznikla nová dvorana a objekt se pomalu proměňoval na sídlo panstva. Časem měl také reprezentativní funkci a značně společensky nabýval na významu.

Majetkem rodu Andrássyů zůstal Betliar až do roku 1945. Tato rodina se zasloužila o veškeré přestavby a udržovala zámek ve velmi dobrém stavu. Původně myslivecký opevněný zámek se čtyřmi věžemi, se postupem času proměnil v reprezentativní šlechtické sídlo. Kromě zámku v Betliaru byl majetkem rodiny také hrad Krásná Hôrka a další sídla a doly v okolí Rožňavy.

Koncem 18. století, za Leopolda Andrássyho, došlo rovněž k úpravám okolí zámku. Byl zde vytvořen rozsáhlý 70 hektarový park, který zpestřují jezírka, vzácné exotické stromy a pozůstatky starého tisového lesa. Najdete zde také vodopády, fontány, sochy a dokonce i umělou jeskyni. Jde o největší udržovaný park na Slovensku a je také zapsán na seznamu světových historických zahrad. V jeho přední části byla vystavěna rotunda, která v minulosti sloužila jako knihovna. Vláda Slovenské republiky park společně se zámkem v roce 1985 vyhlásila národní kulturní památkou. V okolí zámku se nachází ještě množství romantických staveb a dekorací, což dodává místu na atraktivitě.

Zámecké interiéry byly vyplněny vzácnými kusy nábytku, nejrůznějšími uměleckými díly a sbírkami rodu Andrássyů. Umístěna je zde vzácná knihovna s více než 20 tisíci svazky teologických, historických, geografických a filozofických děl z 15. až 19. století, které jsou napsány v 15 různých jazycích. Jedinečná je rovněž kolekce obrazů, které jsou díly převážně realistických malířů z 19. století. Velice ceněné jsou taktéž exotické předměty a lovecké trofeje dovezené z cest, stejně tak jako četné zbraně. V zámku je umístěno i muzeum bytové kultury s expozicí nábytku. Jistě vás upoutá sbírka užitného umění, jako je keramika, sklo, stříbrné předměty či hodiny. Najdete zde i různé kuriozity, které jsou dokladem o sběratelské vášni tehdejších majitelů zámku.

Betliar byl po 2. světové válce zestátněn, roku 1949 pak zpřístupněn veřejnosti. Většina cenného vybavení se však naštěstí dochovala dodnes. Celý interiér dnes seznamuje návštěvníky se životem šlechty, jejich kulturou a bytovou architekturou 19. století. Poslední rozsáhlou rekonstrukcí prošel zámek v roce 1995. Za tuto vzornou a úspěšnou rekonstrukci obdržel zámek ocenění Europa Nostra. Stejným oceněním se pyšní například i Národní divadlo v Praze.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 10 408 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko