Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vysoké Tatry - nejmenší evropské velehory

Pohoří Vysoké Tatry se rozkládá v severní části Slovenské republiky, na hranici s Polskem. Se svou délkou 25 km jsou nejmenšími velehorami v Evropě, ale zároveň jsou nejvyšším horským masivem Karpatského oblouku, který se táhne v délce 1200 km. Staly se také jedním z posledních útočišť pro mnoho volně žijících zvířat.

V roce 1949 byly vyhlášeny Tatranským národním parkem TANAP. Jsou tak nejstarším národním parkem na Slovensku. V roce 1993 je pak spolu s polskou částí vyhlásila organizace UNESCO za biosférickou rezervaci Tatry.

Vznik Vysokých Tater se odhaduje na období třetihor, kdy se žulový masív zvedl nad úroveň terénu. Současnou podobu ve čtvrtohorách dokončily mohutné ledovce. Touto činností tak vznikly nejvyšší a charakteristické skalnaté vrcholy. Přes 20 vrcholů Vysokých Tater dosahuje výšky přes 2500 metrů. Nejvyšší horou je Gerlachovský štít vysoký 2655 metrů nad mořem a jeho hřbety tvoří přírodní hranici mezi Polskem a Slovenskem. Gerlachovský štít je pro svou výšku a dostupnost jedním z nejnavštěvovanějších slovenských vrcholů, výstup na něj je povolen ale jen zkušeným horolezcům s horským vůdcem. Výška Gerlachu byla změřena v roce 1838, do té doby byl za nejvyšší vrchol Tater považován Kriváň či Lomnický štít. Mezi první návštěvníky patřili botanici a myslivci, ale není jisté jestli dosáhli jeho vrcholu. Jako první na něj už opravdu roku 1868 vystoupili rakouští důstojníci při kartografických pracích. Od roku 1880 byly některé cesty zabezpečeny umělými pomůckami. Z vrcholků hor se naskýtá nádherný pohled na nespoutanou a divokou krajinu, která je ve světě naprosto unikátní. Nejpopulárnějším a nejznámějším vrcholem je však Lomnický štít dosahující výšky 2632 metrů nad mořem. V 18. století se na jeho severních svazích doloval malachit a stříbro. Prvním člověkem, který stanul na jeho vrcholu byl v roce 1793 anglický cestovatel Robert Townson, který na něj vystoupal z Malé Studené doliny. Od roku 1940 je vrchol Lomnického štítu přístupný visutou lanovkou z Tatranské Lomnice.

Ledovce doby ledové vytvářely hluboká údolí, pánve a horské svahy. Tehdy vznikla také propast Suchá Belá, kudy vedou mnohé turistické chodníky. Od roku 1964 je chráněná jako přírodní výtvor, od roku 1976 jako přírodní rezervace a v roce 1995 zde vznikla národní přírodní rezervace. V roklině najdeme významné geomorfologické jevy, zachovalé lesní ekosystémy a vodopády. Dnes patří mezi nejčastěji navštěvované rokliny ve Vysokých Tatrách.

Činnost ledovců po sobě zanechala také množství horských jezer, tzv. ples. Ve Vysokých Tatrách jich najdeme kolem 130, mají průzračnou tmavě modrou či zelenou vodu a mohou dosahovat hloubky až 50 metrů. Přitažlivěji je ale charakterizuje výraz „mořská oka“. Největším a nejhlubším plesem na slovenském území je Velké Hincovo pleso s plochou 20,08 ha a hloubkou 53,7 metrů. Největším plesem na území celých Vysokých Tater je Mořské oko na území Polska. Svahy Tater jsou pokryty hustými jehličnatými lesy. Do výšky kolem 1550 metrů nad mořem jsou to jedle a smrky, které občas doplní i javor klen. S vyšší nadmořskou výškou se přidávají borovice limby, pro které je typický zvláštní, šroubovitě tvarovaný kmen. Kleče v pásmu kosodřevin převládají až do výšky 1850 metrů nad mořem. Nad tuto výšku již nastupují vysokohorské louky, které jsou během jara a léta pokryty množstvím pestrobarevných květin.

Zdejší lesy se staly domovem a útočištěm pro mnoho druhů vzácných ptáků, jako například orel křiklavý, jeřábek lesní, sokol obecný, tetřev hlušec, tetřívek obecný, kos horský či datlík tříprstý. Jelikož jsou některá místa ve Vysokých Tatrách téměř člověku nepřístupná, našli zde své bezpečné útočiště také savci, jako kuna lesní, kočka divoká, vlci a rysové. Běžně se zde vyskytuje také medvěd lesní. Jsou to plachá zvířata, ale občas se stane, že se některý jedinec vydá za potravou do nejbližší vesnice. Horské louky obývají kamzíci tatranští, kteří na místních pastvinách nacházejí dostatek potravy. Kamzíci jsou symbolem národního parku a vyobrazeni jsou i na jeho erbu. Stávají se však častou kořistí rysů, kteří se na horské louky vydávají na lov. Kamzíci společně se svišti horskými tatranskými byli od doby ledové po dlouhá léta zcela izolováni od ostatních druhů a prošli tak vlastním biologickým vývojem. Tyto druhy se díky tomu nikde jinde nevyskytují. Pískání svišťů je pro Tatry typické a můžete ho zaslechnout na svých horských túrách. Břehy místních čistých potoků jsou ideálním místem pro život vyder, které zde loví pstruhy, lipany a pronásledují hejna hlavatek.

Poslední vegetační stupeň, kde se nachází jen kamenitý terén skromně posetý trávami a skupinami horských bylin je jen zdánlivě bez života. Schovaní zde nenápadně žijí mnozí ptáci, například orel skalní, pěvuška podhorní a zedníček skalní. Na kamenitých sutích, vápencových žilách, v jeskyních a trhlinách se daří drobné bílé kytičce dryádce osmiplátečné, ale také hvozdíku ledovcovému. Tyto rostliny jsou pozůstatkem z doby ledové. Kromě nich v těchto nehostinných končinách rostou také vzácné druhy, jako je hořec tolitovitý, tatranská stračka polní, protěž alpská a lilie zlatohlávek.

Součástí Tatranského národního parku, který zaujímá rozlohu 740 km2 jsou také Západní Tatry s Roháči, Vysoké Tatry a Belianské Tatry. V Polsku se tento park nazývá Tatrzaňski park narodowy a zabírá jen pětinu z celé této biosférické rezervace. Tatranský národní park přitahuje turisty z celého světa díky vzácné koncentraci tolika přírodních krás na poměrně malé ploše. Jsou ideálním místem pro trávení letní i zimní dovolené. Na milovníky zimních sportů zde čeká několik lyžařských středisek, které jsou vybavené lanovkami a lyžařskými vleky. Najdeme tam také mnoho ubytovacích zařízení všech možných kategorií. Vyznavači vysokohorské turistiky jistě ocení dobře značené turistické stezky, které vedou národním parkem tak, aby návštěvníci okusili tatranskou přírodu na vlastní kůži a přitom zůstala krajina neporušená. Do některých obzvláště citlivých míst je přesto turistům vstup zakázán. Některé stezky jsou přístupné pouze od 1. července do 30. října kvůli špatné dostupnosti a nebezpečí lavin během zimních měsíců.

Článek byl zobrazen 9 978 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko