Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Skvostem Levoče jsou oltáře Mistra Pavla

Svými historickými památkami patří Levoča právem k nejvýznamnějším městům na Slovensku. Starobylá Levoča se nachází společně se Spišským hradem v kraji Spiše situovaném mezi masivem Braniska, tatranskými štíty a úpatím Slovenského rudohoří.

Pokud jste se rozhodli navštívit severovýchod Slovenska, toto nádherné město si nenechte ujít. Svou kulturou a historií nadchne každého návštěvníka. Město najdete jenom pár kilometrů od monumentálního Spišského hradu, takže je to ideální turistický cíl.

Levoča je půvabné asi patnáctitisícové město, ze kterého na každém kroku dýchá středověk. Historické centrum je kolem dokola obehnané hradbami z přelomu 13. a 14. století. Náměstí Mistra Pavla je největším dochovaným středověkým náměstím v Evropě. Měšťanské domy po jeho obvodu reprezentují gotiku, baroko i renesanci. V chrámu sv. Jakuba se nachází nejvyšší dřevěný oltář na světě, jedno z děl levočského Mistra Pavla. Jeho hlavní oltář je vysoký 18,6 metru a široký 6 metrů.


Autor: Safariman

Řezbářovu unikátní práci ukrývá katedrála svatého Jakuba. Ta stojí uprostřed náměstí, je volně přístupná a lidé mohou sledovat dřevěné oltáře ze vzdálenosti několika metrů. Gotickou katedrálu obklopují měšťanské domy a celé historické centrum je sevřené kamennými hradbami. Zajímavá je také budova radnice s alegorickými freskami na jižní fasádě, pocházející z konce 15. století.

Levoča však nezískala zápis v UNESCO pouze kvůli oltářům Mistra Pavla. Důvodem je neporušené historické jádro, které odolalo moderní zástavbě. Navíc město patří ke Spišskému hradu, který už v UNESCO je. V letošním roce (2009) rozšířila Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu již zapsanou slovenskou památku Spišský hrad o starobylou Levoču s výtvarným dílem Mistra Pavla.

Dřevěné gotické oltáře vyřezával Mistr Pavel se svými pomocníky na zakázku, proto do katedrály přesně zapadají a zůstávají v souladu s celým prostorem. Středověký řezbář byl málo známý. Také není známo, odkud do Levoče přišel, ani jak se opravdu jmenoval. Deset let po smrti Mistra Pavla (1540) totiž shořel městský archiv.

Levoča patřila od svého založení ke svobodným královským městům Uherska a její hospodářská síla, podpořená královskými privilegii, umožnila v průběhu staletí vznik významných kulturních hodnot. Mezi ně patří i neobyčejné dílo Mistra Pavla z Levoče, jednoho z nejvýznamnějších řezbářů konce středověku. Levoču dodnes ohraničuje zachovalé městské opevnění. Architektura měšťanských domů na náměstí byla vybudována v renesančním období.

Na historickém náměstí je více než 50 gotických, renesančních a raně barokních patricijských domů s arkádovitými vnitřními dvory. Po obvodě historického jádra jsou zachovalé části gotických městských opevnění ze 14. a 15. století v délce 2 km. Restaurované jsou víceré bašty, věže, Košická a Menhardtovská brána.

Architektonicky zajímavou radniční budovu postavili koncem 15. století v gotickém stylu a začátkem 17. století ji přestavěli v renesančním stylu. Na jižní fasádě má alegorické fresky. Zvonice z let 1656 - 1661, zbarokizovaná v 18. století, je novou střechou spojená s radnicí.

Dnes je v budově radnice umístěné Spišské muzeum. Expozice v radnici je věnována dějinám města Levoča. Předměty historického a umělecko-historického charakteru jsou kombinované s ukázkami bohaté lidově-umělecké produkce horního Spiše.

Před radnicí je klec hanby z roku 1600, která sloužila k trestání lehčích deliktů. Původně stála na místě dnešního evangelického kostela. Později byla majetkem a stála v parku rodiny Probstnerovců, v prostoru dnešní nemocnice. Středověký pranýř rodina darovala městu v roce 1933, odkdy stojí před radnicí.

Z měšťanských domů na náměstí mezi nejzajímavější patří renesanční tzv. Thurzův dům. Vznikl v 16. století spojením dvou gotických domů. Pozornost upoutá sgrafitovou fasádou a štítkovou atikou. Ze sakrálních staveb je dále cenný gotický minoritský kostel s klášterem ze 14. století u městských hradeb, s gotickými nástěnnými malbami ze 14. a 15. století a s barokním interiérem. Kostel sv. Ducha a klášter minoritů se nachází u Košické brány a pochází z roku 1747.

Bylo dokázáno, že město a jeho okolí bylo osídleno už v mladší době kamenné. První písemná zmínka o Levoči je z roku 1249. Roku 1271 vystupuje Levoča jako centrum provincie Sasů a spolu s dalšími spišskými městy už užívají práva svobodných královských měst. O právo obchodovat a právo skladu vedla Levoča dlouhotrvající spor s městem Kežmarok, kterému se ho podařilo získat lstí. Spor vešel do historie jako stoletá válka, vítězně z ní vyšla Levoča.

Výhodná poloha na křižovatce obchodních cest umožnila všeobecný rozvoj města. Nastalo období rozkvětu architektury, vzdělanosti, kultury, umění a řemesel. Silnému a bohatému městu se podařilo překonat i velké škody, které způsobily požáry v letech 1550 a 1599. Své významné postavení si udrželo až do konce 16. století. Od roku 1624 pracovala ve městě tiskárna. Úpadek města nastal za protihabsburkovských povstání v 17. století. V 40. letech 19. století byla Levoča střediskem Slovenského národního hnutí štúrovské generace. Zde poprvé zazněla slovenská část hymny „Nad Tatrou sa blýska".


Autor: Safariman

V současnosti je Levoča administrativním centrem župního, později okresního významu. Její největší cenností jsou umělecko-architektonické skvosty, a proto už v roce 1950 byla Levoča vyhlášena městskou památkovou rezervací. Levoča je i největším poutním místem Slovenska. Symbolizuje to kostel na Mariánské hoře. O několik kilometrů dále na východ je další komplex památek (UNESCO 1993). Jedná se o symbol královské moci – Spišský hrad, symbol církevní moci – Spišskou Kapitulu a drobný kostelík v malé obci Žehra, vyzdobený nádhernými freskami, které pomáhaly negramotným lidem chápat text bible. Všechny tyto památky jsou od sebe na dohled a vytváří tak jedinečný památkový soubor, který nemá široko daleko obdoby.

Od roku 1998 funguje pro poznávání gotických památek východního Slovenska tzv. Gotická cesta. Je to první slovenská kulturně-poznávací naučná trasa dlouhá 267 km. Turisty na kole i autem navedou její hnědobílé orientační tabule s piktogramy ve tvaru gotické klenby. Gotická cesta propojuje Spiš s Gemerem, vede přes Spišské Podhradí se Spišským hradem, Levoču, Spišský Štvrtok s unikátní kaplí Zápolských, Jánovce, Vrbov, Spišskou Bělou, Podolínec a dál.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 9 214 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko