Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pustý zvolenský hrad

Nedaleko Bánské Bystrice se ve středním Slovensku rozkládá průmyslové město Zvolen, jemuž dominují zříceniny mohutného raně středověkého hradu. Ten se tyčí na vysokém kopci jižně od centra města, nad soutokem řeky Hron se Slatinou.

Přestože je Zvolenský hrad ukrytý v zalesněné krajině Šťiavnických vrchů, je velkým lákadlem pro mnoho návštěvníků.  Původně na tomto místě stávalo staré hradiště. Hrad se skládá ze dvou částí: Dolního a Horního hradu. První dochovaná písemná zmínka o Dolním hradu pochází z přelomu 12. a 13. století, kdy se objevil v kronice neznámého autora. Pravděpodobné však je, že Horní hrad existoval již ve století desátém a je tedy starší.

V dobách své největší slávy byl hrad mimořádně rozlehlý. Fungoval jako vojenské a správní středisko uherského státu, později byl dokonce správním, vojenským a hospodářským střediskem královského Zvolenského panství. To se rozkládalo na území od Hontu po Liptov a Oravu, na počátku 13. století se však přeměnilo na Zvolenskou župu.

V letech 1241 až 1255 bylo kolem hradu vybudováno velké opevnění, které sloužilo jako obrana před nájezdy tatarských vojsk. V té době měl hrad rozlohu 7,6 ha a dále už se nerozšiřoval. Všechny další stavební úpravy již probíhaly jen v rámci obvodového opevnění. Na hradě občas sídlili také uherští králové, zejména tedy v dobách honů konaných ve Zvolenském lese. Postupem času se však změnily trasy dálkových cest, hrad se tak stal méně dostupným a ležel mimo navštěvovaná teritoria. Od 15. století sloužil už jen jako místo, kam se jezdily ubytovávat početné oddíly vojáků Jana Jiskry z Brandýsa.

Kvůli nevýhodné a extrémní poloze začínal ztrácet svou důležitou funkci a pomalu upadal do zapomnění. Poslední ránu mu zasadil Jan Huňady, který jej se svými vojsky dobýval a následně vypálil. Požár tak zničil téměř veškeré hradní objekty a hrad začal velmi rychle chátrat. Již na grafických listech pocházejících ze 17. století je vyobrazován jako zřícenina. Ruiny původně Starého hradu začaly být označovány jako Pustý hrad.

První výkopové práce se zde uskutečnily v roce 1886. Od roku 1992 probíhá na zřícenině rozsáhlý záchranný archeologický výzkum, který se snaží navrátit památce přitažlivost. Ochranáři sem chtějí přilákat nejen skupiny odborníků, ale také širokou veřejnost. Výzkum je financován z rozpočtu města Zvolen. Do dnešních dní se z hradu zachovaly základy obytné románské hranolovité věže pocházející z druhé poloviny 12. století, kdy zde panoval Belu III. Věž je situována na nejvyšší kótě, v nadmořské výšce 571 metrů nad mořem. Dochováno je rovněž obvodové zdivo hradu, patrný je i obranný příkop.

Během odkrývání jednotlivých hradních objektů, jako byly bašty, věže, paláce či hradební opevnění, se již archeologům podařilo najít nejrůznější předměty dokumentující každodenní život ve středověku. Objevena byla keramika, bronzové a železné předměty, zbraně, mince, ostruhy či koňské podkovy. Do roku 2006 zde proběhlo 15 výzkumných akcí, na kterých se podílelo kolem 1400 archeologických nadšenců – zejména studentů.

V současné době jsou postupně odkrývány další a další konzervované hradní ruiny, množství cenných pokladů ukrývá hrad ještě pod vrstvou země. Díky tomuto výzkumu tak může být důkladně zdokumentována tato nejstarší hradní památka v regionu středního Slovenska. Údajně zde měl v minulosti stávat také kostel sv. Mikuláše, zda budou nalezeny i jeho pozůstatky nám zodpoví jen čas. Lokalita tak každý rok mění svou podobu a díky prostředí městského lesoparku je vyhledávaným cílem výletů, odpočinku a poznání. Přes Pustý hrad vede naučný chodník, který je doplněn množstvím informačních tabulí. Trasa je nenáročná, vhodná pro všechny věkové kategorie, vede sem dokonce i asfaltová cesta. Ze zřícenin hradu se vám následně naskytne nádherný výhled na panoráma města Zvolen.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 4 781 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko