Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Čachtice - poslední sídlo krvavé grófky

Už v daleké minulosti při opevňování západní hranice Uherské říše byla budována série opevnění v okolí řeky Váh. Jedním z prvních budovaných hradů byly Čachtice. Jeho nejslavnější obyvatelkou byla hraběnka Alžběta Nadásdy-Báthoryová, která byla za mnohonásobné vraždy mladých dívek odsouzena v roce 1611 na doživotí a uvězněna na svém sídle. V roce 1614 zde zemřela.

Mohutný pohraniční strážní hrad, který chránil západní hranici starého Uherska, leží v nadmořské výšce pouhých 350 m, přesto výstup k němu dá docela zabrat. Především od západu. Zřícenina hradu se nachází na vápencovém kopci u Nového Mesta nad Váhom. Samotný hrad se vypíná nad obcí Višňové.

Dnes je hradní ruina i jeho okolí romantickým místem a v podhradí se dá bez problémů stanovat. Takže pokud máte hororové choutky a chcete strávit noc v místech, kde se odehrály desítky vražd, jsou Čachtice tím pravým místem. Zápisy v návštěvní knize hradu svědčí o tom, že Alžbětin duch stále žije.

Podle dochovaných dobových materiálů a spousty pověstí se Čachtická paní, jak je Alžběta Báthoryová nazývána, dopustila řady vražd mladých dívek a žen. Koupání v jejich krvi mělo Čachtické paní zajistit, že bude stále mladá a krásná. Po smrti svého muže nadále páchala své zločiny a budovala na Čachtickém hradu mučírny.

Silný příběh působí

Každý návštěvník Čachtic a Čachtického hradu potvrdí, jaké je to charismatické místo. Silný historický příběh zde působí dosud. Staré domy na náměstí, hradby, kostel, cestička na hrad skrytá za rohovým domem. Zřícenina hradu mizí před očima a stále hrozí nebezpečí, že se sesune některá část zdi nebo věže. Od doby, kdy na hradě zemřela jeho poslední majitelka – Alžběta Báthoryová, byl hrad rekonstruován jen v roce 1670 a od 18. století pomalu podléhá neúprosnému zubu času a rozpadá se.

Čachtický hrad, často nesprávně nazývaný Čachtice, byl založený v první polovině 13. století. Hrad byl postaven na vápencovém vrchu, v místech, která již od pravěku byla osídlena. Už v roce 1273 prošel hrad první zatěžkávací zkouškou, kdy byl napaden českým králem Přemyslem Otakarem II., který jej vážně poškodil. Jádro původního hradu bylo tvořeno hranolovou věží a palácem. Dnešní zhruba trojúhelníkový půdorys Čachtického hradu má maximální rozměry 140 × 75 metrů. Postupné přestavby a rozšíření se odehrály hlavně v 15. až 17. století. V roce 1708 za stavovského povstání byl vypálen a od té doby pustne.

Turisté by chtěli víc

Zřícenina hradu Čachtice se nachází západně od města Nové Mesto nad Váhom (asi 45 minut pěšky) od centra obce Čachtice po značené turistické trase. V případě jízdy vlakem se musíte dostat do centra obce, odkud vede zelená značená trasa (za pizzerii doprava). V případě, že jedete autem, je možno se takto dostat až takřka před samotný hrad. Zřícenina je docela rozsáhlá, je z ní hezký výhled do okolí v případě hezkého počasí. Zpět se dá jít po stejné trase do Čachtic, nebo na vlak do Višňové. Čachtický hradní vrch (350 m) byl v roce 1964 vyhlášen přírodní rezervací s plochou 13,7 ha z důvodu ochrany významných rostlinných (především vstavače) a živočišných společenství. Tato velká přírodní rezervace rozkládající se v okolí Čachtického hradu byla naposledy upravována v roce 1993.

Zámek v Čachticích není původní budovou z dob Alžběty Báthoryové. Postavili si jej v roce 1668 Draškovičové a koncem 17. století byl rozšířen. Později přešel do vlastnictví Forgáchů. Dnes v něm sídlí detašovaná expozice Trenčínského muzea s dějepisnými exponáty a sbírkami z okolí Čachtic a samozřejmě s lákavými exponáty týkajícími se Alžběty Báthoryové.

Další ze zajímavostí z bezprostředního okolí je Čachtický kras. Toto rozlohou menší krasové území (asi 18 čtverečních kilometrů) v severním cípu Malých Karpat, skrývá množství krasových jevů. Z podzemních systémů je nejvýznamnější Čachtická jeskyně, která byla objevena v roce 1956 a dnes je chráněným přírodním výtvorem. Dnes známá délka Čachtické jeskyně s poměrně bohatou krápníkovou výzdobou přesahuje čtyři kilometry.

Tipy na to, co je zajímavé vidět v Čachticích a jeho okolí dokazují, že o sídlo krvavé grófky je obrovský zájem. Čachtický hrad je součástí jednoho z projektů cestovního ruchu pod názvem „Matúšovo království“. Zakládá se na bohaté a přitažlivé feudální historii, tajemných hradech a zámcích a pověstmi opředeném kraji. Do projektu je začleněno mnoho měst a obcí. Autoři myšlenky předpokládali, že každá obec se může prezentovat samostatně, ale zároveň také pod společnou značkou Matúšova království. Spojení do velkého celku umožňuje oslovit a přitáhnout mnohem větší množství turistů do této oblasti.

Legendami opředený Čachtický hrad získal zpět svou mohutnou podobu z roku 1700, avšak jen v měřítku 1:50 v Matúšovom království v nedaleké obci Podolí. Slavnostní odhalení sídla krvavé grófky Alžběty Báthory v areálu maket hradů a zámků, které kdysi patřily mocnému pánovi Váhu a Tater Matúšovi Čákovi Trenčianskému, není náhodné. Souviselo s dlouho očekávanou premiérou velkofilmu Juraje Jakubiska Bathory. Z uvedení filmu se těší v samotných Čachticích, zříceninu začaly zaplavovat masy turistů.

Jiným společným projektem, jehož součástí jsou Čachtice je tzv. ovocně-destilátová cesta, což je výlet pojavorinskou oblastí. Připravuje se na objednávku turistů, jeho součástí je ochutnávka destilátů a místních koláčků, vystoupení lidového souboru, případně ukázka zabíjačky. Ročně tak přijede do Čachtic kolem desítky tisíc návštěvníků.

Tímto se seznam památek a atrakcí, které by Čachtice mohly využít, zdaleka nekončí. Jsou zde ještě podzemní labyrinty, sousoší na náměstí, které dala postavit Báthoryčina snacha k odpuštění hříchů své tchyně, nebo také zdejší víno, které v minulosti srovnávali s burgundským. Najdou se peníze na obnovu toho, co chátrá a propagování toho, co se podařilo zachránit?

V samotných Čachticích je na zříceninu skutečného hradu zatím neveselý pohled. Stále chátrá. Místní zastupitelé však mají připravený stomilionový projekt na jeho záchranu a usilují o peníze z fondů Evropské Unie. Zájem turistů vyvolaný Jakubiskovým filmem by jejich snahu měl podpořit.

Čachtice a zdejší krajina mají co nabídnout. Turisty však nejvíce zajímá příběh samotné uherské šlechtičny. Lidé mají rádi krvavé a strašidelné příběhy. Vzhledem k tomu, že Čachtická paní stále figuruje v Guinessově knize rekordů jako největší vražedkyně všech dob, je toto téma jistě zajímavým lákadlem pro mnohé návštěvníky a turisty, kteří se sem teprve chystají.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 7 833 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko