Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Slovenský kras - podzemní svět

Tvářnost krajiny na naší planetě utvářely po miliony let síly, proti kterým jsou možnosti člověka zanedbatelně nepatrné. Příroda však disponuje i prostředky působícími sice dlouhodobě, avšak velmi jemně a na první pohled nepozorovaně. Typickým příkladem jsou třeba krasové jevy v podzemních jeskyních.

Území s výskytem těchto fenoménů se nacházejí i u našich východních sousedů, kde zabírají nezanedbatelnou plochu - přes 2 700 km2. Krasové jevy najdeme téměř ve všech významných slovenských pohořích i na mnoha dalších místech. Jedním z nich je i Slovenský kras, který byl společně s navazujícím maďarským Aggtelekským krasem zařazen jako přeshraniční lokalita do sítě biosférických rezervací v rámci programu UNESCO „Člověk a biosféra“. Několik jeho jeskyní (Ochtinská aragonitová, Domica, Gombasecká a Jasovská) pak bylo v roce 1995 zapsáno přímo na Seznam světového přírodního dědictví. Celá oblast zároveň také požívá statut Národního parku.


Autor: Peter Fenďa

Slovenský kras je ze všech slovenských krasových území největší a dá se říci, že i nejtypičtější. Leží ve Slovenském rudohoří jižně od města Rožňava a rozkládá se na ploše 440 km2. Dále na jih ovšem pokračuje maďarská část krasu.

Jde o území zajímavé i na povrchu, neboť se zde vyskytuje velmi mnoho druhů chráněných teplomilných rostlin. Biodiverzita je zajištěna zejména velkým rozsahem geografických a přírodních podmínek, neboť tu najdeme hory i hluboká údolí, mokřiny, louky, lesy i skály. Obzvláště specifické druhy rostlin a živočichů pak žijí ve zdejších propastech a jeskyních. Propasti dosahují často hloubek přes 100 metrů. Z nejznámějších stojí za zmínku alespoň Diviačia priepasť, Zvonivá diera, Veľká Železná priepasť a další. Nejhlubší ze všech (v rámci Slovenského krasu) je však známá Kunia priepasť, dosahující hloubky asi 220 metrů (pro srovnání – moravská propast Macocha má 138,5 metru k hladině jezírka, odtud pokračuje do prozatím prozkoumané hloubky 187 metrů).

Podzemí Slovenského krasu je doslova protkáno jeskynními systémy. Větší část je sice z důvodů bezpečnosti a ochrany nepřístupná, přesto je toho k vidění hodně. Pro veřejnost jsou zpřístupněny jeskyně Domica, Gombasecká jeskyně, Jasovská jeskyně, Krásnohorská jeskyně, Ochtinská aragonitová jeskyně a Silická lednice.

Popsat slovy krásu krápníkové výzdoby a všech podzemních přírodních výtvorů není dost dobře možné, to musí člověk zkrátka vidět. Proto si pro ilustraci řekněme alespoň pár čísel a faktů.

Největší krápník na Slovensku a jeden z největších na světě se nachází v Krásnohorské jeskyni. Tamní stalagmit měří 32,6 metru. Jeskyně Domica, mezi jeskyněmi Slovenského krasu nejdelší (5 368 m), je zase jediná, kde si můžete vyzkoušet podzemní plavbu. Touto jeskyní, respektive podzemní říčkou nazvanou příznačně Styx, také vede cesta přes státní hranice s Maďarskem. Zde pokračuje jeskynní systém pod názvem Baradla.

Gombasecká jeskyně je známá díky výskytu velmi křehkých sintrových brček, což jsou tenké trubicovité stalaktitové útvary. Silická lednice patří s vchodem ve výšce jen 503 metrů n. m. mezi nejníže položené ledové jeskyně mírného klimatického pásma.

Ať už si vyberete kteroukoliv část Slovenského krasu, nadzemní či podzemní, nebo se jej rozhodnete prozkoumat celý, určitě nebudete litovat. Hlavně v případě podzemní krasové výzdoby však nezapomeňte, že její poškození je nenahraditelnou ztrátou. Jako suvenýr si proto místo krápníku raději dovezte třeba slovenský kozí sýr.

Článek byl zobrazen 5 271 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko