Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Košice dneška jsou moderním městem

Košice jsou přirozenou metropolí východního Slovenska. Druhé největší město Slovenska se v roce 2013 stane společně s francouzským městem Marseille Evropským městem kultury. Z kdysi zapomenutého města někde daleko na východní hranici EU se stává velmi evropské město.

V Košicích žije zhruba 240 tisíc obyvatel, převážně mladých lidí. Městu se proto také říká město mladých. Nachází se tu totiž několik vysokých škol – Technická univerzita, Univerzita veterinárního lékařství, fakulty Univerzity P. J. Šafaříka a další pracoviště slovenských vysokých škol. Živé město současnosti je sídlem Ústavního soudu Slovenské republiky a umí se dobře postarat o turisty a své návštěvníky.

Košice jsou dnes nejen klíčovou hospodářskou aglomerací, ale také křižovatkou dopravních tras. Přispívá k tomu železniční uzel a mezinárodní letiště. Město leží v Košické kotlině v širokém údolí řeky Hornád, které je na západě ohraničené výběžky Slovenského rudohoří.

Obchodní minulost
Košice vyrostly v místě, kudy odpradávna procházely obchodní cesty spojující jižní Evropu s oblastmi Baltu. Košice mají velmi dobré strategické umístění, protože leží blízko tří dalších států. Pouhých 20 km je dělí od Maďarska, od Polska jsou vzdáleny asi 90 km a od Ukrajiny jen 80 km. Už v minulosti byly tak důležitým bodem obchodních cest.

Historie města sahá až do 10. století, kdy bylo součástí Uherska. Poté, co Košice existovaly už od konce 12. století v podobě královské osady, povznesly se za přispění kolonistů z Dolního Saska v druhé polovině 13. století na skutečné město obehnané hradbami. V roce 1369 získalo město městský znak, který je nejstarším doloženým městským erbem v Evropě.

Středověké dějiny města jsou úzce spojené s obchodem a řemeslem. Košice byly v minulosti jednak sídlem mnohých řemesel sdružených v desítkách cechů, jednak centrem, kde se soustředily přebytky ze širšího okolí. S řemeslnými výrobky pak Košice čile obchodovaly na Balkáně, především však v severních částech Evropy.

Historické unikáty
Košické historické centrum je největší městskou památkovou rezervací na Slovensku. Historické jádro města s protáhlou Hlavní ulicí do tvaru oválu rozhodně stojí za návštěvu. Dominantou města a zároveň její nejvýznamnější památkou je chrám sv. Alžběty. Tento svatostánek je nejvýchodnější gotickou katedrálou v Evropě. Dóm má dvojité točité schodiště, jedno z pěti v Evropě. Ke gotickým klenotům uvnitř katedrály patří nádherné 16 m vysoké gotické pastofórium. Vedle stojící kaple sv. Michala a Urbanova věž vytvářejí společně s Dómem komplex národní kulturní památky.

Historické centrum města je pro turisty příjemnou pěší zónou s nezbytnými butiky a kavárnami. Hlavní ulice je lemována gotickými barokními kostely a zvukově i opticky ji doplňuje hrající fontána propojená se zvonkohrou. Park okolo fontány je univerzálním místem oddychu pro mladé i starší.

K dalším pamětihodnostem Košic patří jistě i barokní městská radnice, Andrassyho palác, Státní divadlo z roku 1899, Levočský dům, Biskupský palác a Župní dům. V jeho prostorách je nyní umístěna Galerie Julia Jakobyho, který byl představitelem slovenské umělecké historie.

Košický zlatý poklad je jeden z největších evropských zlatých pokladů. Celková váha zlata v pokladu dosahuje třinácti kilogramů. Pojistná hodnota dosahuje téměř 8 milionů eur a historická hodnota je pak penězi neměřitelná. Východoslovenské muzeum v Košicích vybudovalo pro tento naprosto unikátní zlatý poklad speciální trezorovou místnost a od roku 1970 si mohli návštěvníci poklad prohlédnout v rámci stálé expozice.

Zlatý poklad objevili dělníci při kopání základů domu v roce 1935 v budově bývalé Spišské komory v Košicích. Peníze a zlaté předměty pravděpodobně ukryl někdy po roce 1679 jeho majitel. Košický zlatý poklad je v současnosti až do 10. ledna příštího roku vystaven za přísných bezpečnostních opatření ve znovu otevřených prostorách bývalého československého parlamentu v Praze. Budova nyní slouží jako nové místo Národního muzea.

V podzemí města se nachází Archeologický komplex Dolná brána. Původně byla Dolná brána součástí městského opevnění. Když se v 90. letech minulého století prováděla rekonstrukce města, byly objeveny další pozůstatky Dolné brány a město zde zřídilo muzeum.

Kulturní dostaveníčka
Mimořádně bohatý kulturní život v Košicích reprezentují divadla, kluby, muzea a galerie. Návštěvník si může vybrat i z několika kin či hudebních klubů. Za zmínku stojí určitě Štátné divadlo, případně oblíbené Bábkovo divadlo, pořádající loutková představení nejen pro děti.

Na okraji města se nachází mezinárodní letiště Košice – Barca a v jeho areálu najdou návštěvníci zajímavé Muzeum letectva, které bylo veřejnosti zpřístupněno v roce 2002. Dokumentuje vývoj letectví a letecké techniky od počátků až do roku 1943. Je zde k vidění asi 30 historických strojů, leteckých motorů i navigačních a jiných přístrojů, které se v letadlech používají. Rozhodně nejzajímavějšími exponáty muzea je 18 kusů originálních vojenských letadel.

V Katově baště na východním okraji města najdete zoologickou a geologickou expozici s přehledem vývoje druhů a nerostů na Slovensku. V sídle tohoto rozsáhlého komplexu je možné vidět také výzdobu z časů stavovského povstání. V Mikulášově věznici najdete vybavení věznice a mučírnu s nástroji, které byly vyrobeny speciálně na nezdolné čarodějnice. Zároveň tu jsou také další historické památky, například hrnčířské nebo nábytkářské práce.

K místům, která právem stojí za návštěvu, patří také místní zoologická zahrada, která je rozlohou největší ve střední Evropě. Pozadu nezůstává ani zdejší botanická zahrada, která je se svou sbírkou kaktusů největší na Slovensku.


Autor: Jiri Brozovsky

Nelze opomenout také tradiční nejstarší evropský a druhý nejstarší světový maratón s názvem – Medzinárodný maratón mieru. Maraton byl založen v roce 1924 a jeho start připadá každoročně na první říjnovou neděli. Zajímavostí a dnes již věcí nevídanou byl oddělený start domácích a zahraničních účastníků, ke spojení startovního pole došlo až v roce 1930.

Poslední a asi největší zajímavostí je Technické muzeum na severním konci Košic. Najdete tu naprosto všechno, co se týká historického hutnictví, strojírenství, zámečnictví, kovářství, energie, fyziky a chemie.

Ve městě se narodili takové osobnosti jako například Sándor Márai, Martina Hingisová, Štefan Margita a Waldemar Matuška. O významu dnešních Košic vypovídá i fakt, že v roce 2011 by se zde a v Bratislavě mělo konat mistrovství světa v ledním hokeji.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 6 494 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko