Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nové Zámky - kde leží Újvár?

Dějiny města sahají až do středověku. Na území dnešních Nových Zámků se v minulosti nacházely čtyři středověké dědiny – Nyárhíd, Gúg, Györök a Lék. Historikové za vznik města pokládají rok 1545, kdy byla na levém břehu Nitry vystavěna arcibiskupem Várdayim první novozámecká pevnost. První písemná zmínka o městě pak pochází z roku 1573, tehdy se zde na příkaz panovníka Maxmiliána I. začala budovat pevnost druhá - modernější, která byla ve své době největší a nejdokonalejší v širokém okolí. Byla projektem významných italských architektů Ottavia a Giulia Baldigariů, kteří ji vytvořili na pravidelném šestiúhelníkovém půdorysu a doplnili mohutnými bastiony pro dělostřelectvo. Po obvodu pevnosti (hradu) vedl široký vodní příkop napojený na řeku Nitru. V okolí této renesanční pevnosti pak začalo vznikat město. Během staletí pevnost několikrát změnila své jméno - Nové Zámky, Érsekújvár, Újvár, Neühäusel a Castellum novum. Díky této pevnosti se staly Nové Zámky v průběhu 16. a na počátku 17. století centrem protiturecké obrany západního Slovenska.

Pevnost odolávala četným útokům osmanských vojsk, ale během 15leté války v letech 1593 – 1608 byla nakonec zpustošena Tatary a vojsky paši Ibrahima. V roce 1663 byla cílem úspěšné osmanské výpravy a novozámecká pevnost tak přešla do majetku Turků a stala se centrem nové provincie Eyalet-i Uyvar. Město i celé okolí však pod touto nadvládou velmi trpělo. Teprve v roce 1685 se podařilo císařským vojskům Karla Lotrinského v čele s polním maršálem Caprarem osvobodit pevnost z osmanského sevření. Při útoku však byla bohužel zničena většina tureckých památek. V roce 1705 prošel hrad pod dozorem vojvody Bercsényiho rozsáhlou rekonstrukcí. V letech 1724 – 1725 byla značná část novozámecké pevnosti na příkaz Karola III. zbourána, a tím byla ukončena její strategická a historická úloha.

Do dnešní doby se z pevnosti dochovala Forgáchova bašta neboli Kalvárie a většina z bastionů je také dodnes patrných. Pevnost tak i přes své poničení zůstala výraznou dominantou města. Na místě Forgáchovy bašty stojí dnes barokní Kalvárie z roku 1779, kterou zde nechal zřídit farář Martin Predmerszký. Jednotlivé kapličky nacházející se na křížové cestě jsou stejné, pouze jedna kaplička s kruhovým půdorysem pochází z počátku 19. století. Kalvárie je jednou z nejkrásnějších kulturních památek Nových Zámků.

Mezi další památky, na které v Nových Zámcích narazíte, patří například Františkánský klášter vybudovaný v letech 1626 – 1631. Tato významná architektonická památka prošla za dobu své existence mnoha přestavbami a úpravami, proto je možné jeho původní vzhled jen domýšlet. Původně zde stával jen nízký kostelík se šindelovou střechou, ke kterému byl přistavěn menší klášter. Během turecké nadvlády sloužil jako ubytovna, sklad a místo věže se u něj tyčil minaret. V 18. i 19. století se uskutečnilo několik renovací, které klášter proměnily zpět na křesťanský svatostánek. Během 20. století však došlo k mnoha necitlivým úpravám, které výrazně narušily historickou hodnotu stavby, proto muselo dojít v roce 1978 k celkové renovaci. Pod klášterem se nachází krypta, kde jsou pochováni představitelé kláštera a významní obyvatelé města. Dnes slouží klášter jako ubytovací prostor pro duchovní řádu františkánů.

Po městě je rozeseto také několik kapliček, z nichž nejvýznamnější je Kaplička Nejsvětější Trojice nacházející se v parku, kde se v minulosti rozkládal nejstarší kamenný hřbitov. Kapli nechal postavit Jakub Škultéty a stala se významným pietním místem připomínajícím učitele, kněze, znalce spisovné slovenštiny a školského dozorce Antona Bernoláka, který zde působil 16 let na přelomu 18. a 19. století. Na kapličce se dnes nachází jeho památná tabule.

Při návštěvě města byste neměli vynechat ani prohlídku farního římskokatolického kostela Povýšení sv. Kříže, který byl postaven v letech 1584 – 1585 a dominuje hlavnímu náměstí. Stejně tak, jako většina památek města byl několikrát přestavován a největší zásahy byly provedeny v době osmanské nadvlády, kdy sloužil jako mešita. Původně šlo o pozdně gotickou jednoduchou stavbu, ta však byla několikrát zničena požáry a proto musela být upravována. Poslední zásadní přestavba proběhla v roce 1877, kdy dostal kostel neoklasicistickou podobu.

V roce 1740 postihla město Nové Zámky velká morová epidemie, což dnes dokládá barokní sousoší Nejsvětější Trojice stojící na Hlavním náměstí, jež bylo dokončena v roce 1749. Tato významná kulturní památka má ochraňovat město před dalšími nemocemi a je jeho neodmyslitelnou součástí. Autory tohoto sochařského díla byli pravděpodobně neznámí italští mistři. K dalším důležitým památkám města řadíme i ortodoxní Synagogu z druhé poloviny 19. století. Mnoho významných městských objektů bylo v minulosti bohužel zbouráno. Mezi tyto památky patřil například mlýn bratří Kleinů z počátku 18. století, který byl zničen roku 1972. Jeho stěny ukrývaly vzácné náhrobní kameny římských legionářů. Archeologický ústav v Nitře a Slovenský památkový ústav se proto dnes snaží o nápravu a hledá ve městě další vzácné pozůstatky těchto náhrobních kamenů.

Na své si v Nových Zámcích přijdou i milovníci přírody a pěších výletů, pro které je zde lesopark Berek nacházející se na jihozápadě města. Také okolí města nabízí skvělé možnosti výletů, vydat se můžete třeba do pevnostního systému v Komárně, navštívit Římské lapidárium, Thermalpark ve Velkém Mederu nebo letní termální koupaliště v Patincích.

Autor: Jana Přibylová
Foto: Janos Korom

Článek byl zobrazen 8 130 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko