Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Oravský hrad, jeden z nejkrásnějších hradů na Slovensku

V údolí řeky Oravy se na 112 metrů vysoké strmé skalní vyvýšenině tyčí jeden z nejzajímavějších hradů na Slovensku. Oravský hrad je dominantou obce Oravský Podzámok nacházející se v okrese Dolný Kubín a představuje významnou národní kulturní památku.

První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1267, kdy se stal majetkem krále Bela IV. Již roku 1298 se však dostal do rukou Matúšovi Čákovi Trenčianskému. Během následujících let se na hradě vystřídalo několik majitelů, vlastnil jej například Karol Robert, později jeho syn, kterého zastupoval kremnický hrabě Leopold a několik kastelánů. V období husitských válek byl hrad majetkem Ctibora ze Stiboři, Mikuláše Balického a Petera Komorovského. Proti nájezdům Husitů byl ubráněn, došlo však k jeho opevnění a částečným úpravám. Hrad stával na strategicky důležitém místě uhersko-polské cesty.

Jakmile se hrad dostal do rukou Matěje Korvína, prošel rozsáhlými úpravami. Korvín jej nechal přestavět, zrenovovat a vybudoval kolem něj četné obytné budovy a roku 1481 ho ještě doplnil o hradní věž. Majitelé hradu se střídali i nadále jak na běžícím pásu, roku 1534 připadl Jánovi z Dubovca. Ten se pustil do jeho další rozsáhlé úpravy, kterou však nedokončil. Po jeho smrti se rozpoutal o Oravu vleklý spor, nakonec však připadla Františku Thurzovi. Rod Thurzovců má asi největší zásluhu na dnešním vzhledu hradu. Do své renesanční podoby byl přestavěn roku 1611 a k jeho západní baště přibyl tzv. Thurzovský palác.

Hrad byl v minulosti také častým dějištěm povstaleckých bojů. Například roku 1709 zde bylo potlačeno Rákociho povstání, během něhož byl hrad dosti silně poškozen. Přesto byly provedeny jen drobné úpravy, jakoby již tehdy tušili, jaká pohroma bude následovat. Velká rána byla hradu zasazena v roce 1800, kdy kompletně vyhořel. O jeho znovuzrození se pokusil rod Pálffyovců, který se pustil do konzervačních prací a jeho romantické přestavby. Zaměřili se především na prostřední část stavby. Jedna z nejdůležitějších oprav, která zachránila existenci hradu, proběhla v letech 1953 – 1968. Tato rekonstrukce prakticky ještě nebyla dokončena, jelikož drobné úpravy na hradě probíhají po celou dobu až dodnes.

Na hlavním nádvoří, v dolní části hradu se nachází kaple sv. Michala, jejíž interiér je vybaven zachovalým zařízením pocházejícím převážně z roku 1752. Původně v kapli stával křídlový renesanční oltář, který byl následně vyměněn za barokní. Kaple byla vystavena Jurajem Thurzem jako protestantská modlitebna v letech 1610 – 1611. Od roku 1993 zde probíhají četné výzkumné práce, proběhla i její kompletní rekonstrukce za 10 miliónů slovenských korun. Ke slavnostnímu otevření došlo 22. dubna roku 2006.

V současnosti se hrad skládá ze tří poměrně samostatných částí: horního, středního a dolního hradu. Nejlépe se dochovala horní a střední část, díky nimž dnes hrad patří mezi nejzachovalejší na Slovensku. Thurzovský palác, který bývá nazýván také jako Dolní palác, se pyšní historickou kuchyní a sakristií s renesanční nástěnnou malbou. Střední hrad doplňuje krásně romanticky opravená knihovna a jídelna, kde jsou patrné vzory z dob gotických úprav hradu.

Pro budovy kolem hradu je charakteristická sgrafitová výzdoba a zajímavé fasády připomínající kamenné či trámové stavby. Hradní budovy tak vytváří komplex zahrnující dolní, střední a horní hrad s paláci, opevněním, věžemi, baštami, vstupními bránami a kaplí. Od roku 1868 zde sídlí Oravské muzeum, které je považováno za jedno z prvních muzeí na Slovensku. V prostorách Dubovského paláce je umístěna etnografická sbírka s exponáty oravské lidové kultury. Na Oravském hradě máte možnost shlédnout také přírodovědnou expozici, kde váš čeká procházka oravskou přírodou. K vidění jsou minerály, horniny, paleontologické nálezy, fotodokumentace, ale také vycpaná zvířata v jejich životní velikosti.

Oravský hrad je jakožto národní kulturní památka obrovským historickým muzeem, kde si můžete prohlédnout architektonické slohy jednotlivých historických etap, seznámit se s jeho původním využitím a četnými přestavbami. Je unikátní ukázkou středověkého a novověkého bydlení. Pro veřejnost je hrad otevřen celoročně, s výjimkou dubna, vánočních a novoročních svátků.

Během hlavní sezóny se na hradě konají nejrůznější kulturní akce pro veřejnost. Shlédnout zde můžete divadelní představení, navštívit dobové trhy, šermířská setkání s ukázkou bojů a dvakrát do měsíce se můžete zúčastnit netradiční noční prohlídky s různými atrakcemi. Pokud si chcete prohlédnout hrad důkladně, nezapomeňte si před jeho návštěvou pořádně namasírovat lýtka. Mezi jednotlivými hradními budovami totiž vede asi 300 schodů a vy je po částech budete vybíhat neustále tam a zpátky.

Zajímavostí je, že se Oravský hrad dostal dokonce na slovenské poštovní známky v hodnotě 21 Sk. K jejich vydání došlo v srpnu 2007 v nákladu 3200 kusů. Z obce Oravský Podzámok můžeme rovněž vyrazit na plavbu na pltích po řece Oravě nebo do termálního koupaliště v Oravicích. Určitě také nevynechejte návštěvu skanzenu v Zuberci. Muzeum oravské dědiny je jedinečným skanzenem regionální lidové architektury a řadí se k nejkrásnějším muzeím lidové architektury v Evropě.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 6 902 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko