Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Poloniny - na východ za krásnou přírodou

Když se řekne „poloniny“, většina lidí si asi vybaví zakarpatskou Ukrajinu a román Nikola Šuhaj loupežník od Ivana Olbrachta. Ale poloniny najdeme i na Slovensku. Dokonce se tak jmenuje celý národní park, ležící na nejvýchodnějším cípu země, na hranicích s Ukrajinou a Polskem.

Mimochodem, a víte, co to vlastně poloniny jsou? Tímto názvem označujeme charakteristické horské louky. Zřejmě nejhezčí z nich se nacházejí v okolí Pľaše, Ďurkovce, Riabej skaly a Kamennej lúky.

Národní park Poloniny byl založen v roce 1997 a má rozlohu 29 805 hektarů. Jeho součástí je také 6 národních přírodních rezervací (Stužica, Jarabá skala, Rožok, Pľaša, Havešová a Stinska). Park sousedí s polským Národním parkem Bieszczady a ukrajinským Užanským národním přírodním parkem, přičemž všechny dohromady tvoří mezinárodní biosférickou rezervaci Východní Karpaty. Kromě samotných polonin tady najdeme především rozlehlé bukové a jedlo-bukové lesy, zabírající až 80% z celkové plochy. Je tu nejvyšší koncentrace přírodních lesů a pralesů na Slovensku, některé z mohutných stromů jsou přitom staré až 400 let.


Autor: Peter Fenďa

Ačkoliv parkem procházejí značené turistické stezky, neočekávejte horské chaty ani restaurace. Pokud se sem vydáte, nezapomeňte, že jdete do míst s nádhernou, téměř nenarušenou přírodou, kam komerce zatím naštěstí příliš nepronikla. Ze stejného důvodu se zejména nezkušeným turistům nedoporučuje scházet ze značených stezek, neboť hrozí reálné nebezpečí, že byste mohli zabloudit. Oblast je opravdu dosti rozlehlá a jen velmi málo zalidněná. I návštěvníků tady nepotkáte mnoho, ačkoliv v budoucnu se situace může změnit. V současné době míří většina turistů hlavně na nejvyšší horu pohoří - Kremenec (1 221 m n.m.), která tvoří trojmezí mezi Slovenskem, Polskem a Ukrajinou. Další zajímavostí, kterou si můžete připsat mezi cíle do svého turistického deníčku, je Nová Sedlica, nejvýchodnější obec Slovenska. V údolích leží další svérázné vesničky, často s typickými dřevěnými kostelíky (např. Topoľa, Kolbasov, Uličské Krivé, Ruský Potok, Jalová a další).

Nádherná příroda parku má pochopitelně i své živočišné obyvatele. Žije tady rys, medvěd i vlk, avšak největší zdejší specialitou jsou zubři. Toto mohutné zvíře, kdysi v Evropě běžné, bylo na sklonku 19. století téměř úplně vyhubeno. Nakonec se z pár kusů, které přežily běsnění lidí v zoologických zahradách, podařilo díky ohromnému úsilí zubry znovu oživit a postupně začali být na různých místech Evropy vraceni do přírody. Jedním takovým místem je právě NP Poloniny. První zvířata sem byla dovezena v létě 2004 z Itálie, Švýcarska a Holandska. Postupně si tady zvykla, časem se k nim začali přidávat další zubři migrující z Polska. K posílení populace přispěla na jaře 2005 také Česká republika, neboť sem byla vysazena zvířata z chomutovského zooparku.

Zubr je vskutku impozantní tvor, váží 800 až 1300 kg, dosahuje délky těla až 3 metry (bez ocasu) a výšky kolem 2 metrů. Je však velmi plachý a člověku se zdaleka vyhne, obavy lidí z něj jsou proto neopodstatněné. Snad se mu bude na Slovensku dařit.

Pokud tedy toužíte toulat se hlubokými hvozdy a krásnými loukami, hledáte klid a únik od civilizace, zkuste navštívit národní park Poloniny. Asi nejlepší dobou je pozdní jaro, kdy tu bývá pěkné počasí a příroda nabírá na síle. Park ale určitě nezklame ani v jiném období.

Článek byl zobrazen 5 554 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko