Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Liptovská Mara - slovenské rekreační centrum

Voda k prázdninám neodmyslitelně patří. A zatímco jedni se za ní vypravují až k dalekým mořím, druzí vezmou za vděk některou ze sladkovodních nádrží, jako je například Liptovská Mara na Slovensku.

Rozsáhlé vodní dílo leží na řece Váh, mezi Liptovskou Teplou a Liptovským Mikulášem. Svou výškou 45 m je druhou největší sypanou hrází na Slovensku. Ačkoliv její hlavní funkcí je ochrana měst před povodněmi, 200 metrů široká a 1225 metrů dlouhá vodní plocha se stala především významným centrem rekreace. Ideální podmínky k surfování, jízdě na člunu či vodnímu lyžování umožňují vyžití řadě příznivců vodních sportů. Na své si však přijdou i milovníci cyklistiky a pěší turistiky, kterým okolí nádrže nabízí mnoho kilometrů značených stezek, vedoucích k zajímavým cílům. K nejznámějším rekreačním střediskům patří Liptovský Trnovec či Bobrovník a Liptovská Sielnica v severní části přehrady, jež jsou ideálním výchozím místem pro výlety do okolí.


Foto: Liptoská Mara

Stavba nádrže byla zahájena v roce 1969 a trvala šest let. Během té doby bylo zaplaveno na 13 vesnic. Naštěstí většina ze vzácnějších stavení byla převezena do nedalekého skanzenu v Pribylině, kde jsou od počátku devadesátých let zpřístupněna veřejnosti. Každý dům tak přibližuje vesnický život jedné rodiny z různých sociálních vrstev, které jsou zde zastoupeny, a to od těch nejchudších až po nejvýše postavené statkáře. Nechybí samozřejmě ani škola, kostel a další veřejné budovy, zajišťující spořádaný chod obce. Pro potěšení mnohých návštěvníků se zde často konají tematické dny, spojené s ukázkou starých řemesel a tradic. Jejich součástí jsou i folklórní vystoupení. Na nich se dodnes schází i původní obyvatelé osad, které byly již z mapy vymazány. Ačkoliv většina domů stojí dnes právě zde, výjimku tvoří evangelický kostel z obce Paludza, který si našel své místo v nedaleké vesnici Svätý Kríž. Svatostánek o ploše 1150 čtverečních metrů představuje jednu z největších dřevěných církevních staveb ve Střední Evropě. I přes náročné stěhování, které se protáhlo až na několik let, slouží dodnes svému původnímu účelu.


Foto: Pribilina

O více než dva tisíce let zpátky se můžeme přenést v dalším skanzenu, který leží v těsném sousedství Liptovské Mary. Archeologické muzeum Havránok přináší svědectví o nelehkém životě Keltů, jež byli vůbec prvními obyvateli zdejší oblasti.

A až budeme historií dostatečně nasyceni, můžeme si užít vodních radovánek v populárním aquaparku Tatralandia. Ten je největším vodním rájem na Slovensku a vyhlášený je především díky svým termálním pramenům, jejichž teplota dosahuje až okolo šedesáti stupňů. Zdejší bazény samozřejmě tak horké nejsou, nicméně nabízí řadu relaxačních atrakcí od různých vyvěraček až po vodní proudové masáže. Aquapark je na severním břehu přehrady, nedaleko Liptovského Mikuláše.

Článek byl zobrazen 7 151 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko