Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Honosné Piešťany

V západní části Slovenské republiky se na řece Váh rozkládá světoznámé lázeňské město Piešťany. Leží uprostřed krásné přírody a je obklopeno svahy Považského Inovca. Navíc díky dobrému dopravnímu spojení má toto okresní město výborné předpoklady pro turistický i ekonomický rozvoj.

Historie osídlení Piešťan sahá až do prehistorických dob, kdy zde žili lovci mamutů, což dokazuje nález ženské plastiky vyřezané z mamutího klu – tzv. Moravanské Venuše. První písemná zmínka o samotném městě pod názvem Pescan pochází z roku 1113, kdy bylo zapsáno v listině uherského krále Kolomana I. Město je již odpradávna úzce spjato se svými lázněmi, lidé sem vždy přicházeli především kvůli minerálním pramenům, které ani v zimě nezamrzaly. Zmínky o pramenech se pak začaly objevovat i v učených knihách, nejstarší doklad pochází z roku 1549, v roce 1642 se dostaly dokonce i do oslavné básně Adama Trajana z Benešova.

Od roku 1720 až do roku 1940 byly Piešťany ve vlastnictví rodiny Erdödyů. Gróf Josef Erdödy ve městě nechal kolem roku 1820 vybudovat první zděné lázeňské budovy v klasicistním stylu, které byly postupně dotvářeny a přestavovány v průběhu celého 19. století. Josef Erdödy nechal v okolí budov vybudovat také rozlehlý lázeňský park. Nedlouho na to přijel do nově zbudovaných lázní první odborník – balneolog František Ernest Scherer, který byl pozdějším zakladatelem Vojenského lázeňského ústavu v Piešťanech. Největší rozkvět lázní byl zaznamenán po roce 1889, kdy si je od Erdödyů pronajala rodina Winterů. Piešťany se tak díky vlivu firmy Alexander Winter & synové proměnila v lázně mezinárodního významu a také ve vyhlášené lázeňské město. V roce 1894 vznikl nezaměnitelný symbol lázní, tzv. „barlolamač“ (lamač berlí), který je ve znaku města dodnes.

Po skončení 2. světové války v roce 1945 nastává další vlna rozmachu. Piešťanům byl udělen statut města a došlo k výstavbě řady lázeňských komplexů. V letech 1956 – 1959 byla nedaleko vybudována umělá vodní nádrž Slňava, což výrazně přispělo k rozvoji cestovního ruchu a sportovně rekreačním aktivitám v regionu. Během dalších 20 let zde vyrostl Interhotel Magnólia či komplex Balnea na Lázeňském ostrově, který je s centrem města spojen dvěma mosty. Pro pěší je určen architektonicky zajímavý Kolonádový most a pro dopravu slouží spíše technicky propracovaný Krajinský most.

Dnes jsou Piešťany jedněmi z nejvyhlášenějších Slovenských lázní, které se zaměřují na léčbu nemoci pohybového ústrojí a nervových onemocnění. Základními přírodními léčivými zdroji piešťanských lázní jsou sirná termální voda o teplotě až 70°C a léčivé sirné bahno aplikující se ve formě zábalů. Piešťany se však pyšní nejen jedinečnými přírodními léčebnými zdroji, které navrací zdraví nemocným lidem, ale také řadou historických, architektonických a kulturních památek. V roce 1813 však bohužel rozsáhlá povodeň zničila téměř všechny budovy. Většina památek tak pochází až z druhé poloviny 19. století. Jde o dochované stavby v klasicistním, romanticko-historizujícím, secesním, puristickém, funkcionalistickém i poválečném architektonickém stylu. Město samozřejmě kromě těchto budov zdobí také cenná sousoší, fontány a upravované parky.

Nejstarší městskou památkou je ruina středověkého sakrálního objektu z 16. století, která je jediným dokladem středověké stavební činnosti. Tento gotický chrám byl pravděpodobně součástí komplexu kláštera Johanitů, který byl však při povodni v roce 1813 značně poničen a nepodařilo se jej obnovit. Dnes jsou zde k vidění pouze rozbořené zdi a presbytář. Na místě byly prováděny rozsáhlé archeologické výzkumy, které pomohly odhalit pradávný hřbitov a odkryly cenné nálezy.

Hodnotnou památkou je také Římskokatolický farní kostel sv. Štěpána krále, který zde byl vystavěn v roce 1831. Stojí na místě, kde se v minulosti nacházel „staropiešťanský“ chrám. Trojlodní stavba je korunována věží, má bohatě zdobené západní průčelí a její klenby nad presbytářem jsou vyzdobeny malbami malířů Papoma a Petroviče. Za vidění stojí i novogotický sakrální objekt lázeňské kapličky z roku 1897, kterou nechal postavit neznámý autor jako náhradu za zbouranou barokní kapli sv. Jana Nepomuckého. Kaplička je zasvěcena Božskému srdci Ježíšovu a její zařízení pochází z poslední čtvrtiny 20. století.

Nejstarší funkční budovou ve městě je kulturní památka Ředitelství lázní, dříve známé pod názvem Panský hostinec. Během let prošla stavba několika úpravami, které vykonávali známí i méně známí architekti. Z hostince se jim podařilo udělat nejdříve Lázeňský dům, který poté proměnili na administrativní budovu Ředitelství lázní s obchody v přízemí. Jako kulturní památka jsou označovány také budovy Napoleonských lázní. Jde o urbanistický soubor tří klasicistních lázeňských budov z let 1821 – 1862, které mezi sebou svírají malé náměstíčko.

Vojenský lázeňský ústav byl vybudován na podnět lékaře Scherera v roce 1863 a sloužil jako ubytovna a jídelna pro lázeňské pacienty z řad příslušníků armády. V letech 1908 – 1909 k ústavu přibyla solitérní vila Izabela a na přelomu 20. a 21. století došlo k rozvoji nabídky poskytovaných služeb o balneologický provoz i s bazény. Vojenský ústav se tak stal nezávislým zařízením poskytujícím stejné služby jako budovy na Lázeňském ostrově.

Pokud se zajímáte o historii města a lázeňství, nenechte si ujít návštěvu Balneologického muzea v Piešťanech, které se specializuje na dějiny lázní na území celého Slovenska a také na historii regionu Piešťany. Balneologické muzeum funguje od roku 1931, od roku 2004 se ve městě nachází ještě také Vojenské historické muzeum. Mnohé stavby v Piešťanech byly uznány za kulturní památky, z nichž některé dosáhly celostátního i mezinárodního významu.

Piešťany však nejsou jen lázně a historické památky, ale dlouhodobou tradici zde má také sport, jako třeba vodní pólo, tenis, plavání, fotbal a všelijaké další zejména vodní sporty. Najdete zde široký výběr sportovišť s nejrůznějším zaměřením. Během roku se na území města konají mnohé významné sportovní setkání s mezinárodní účastí. Piešťany jsou jedním z nejvýznamnějších center kulturního a společenského života na Slovensku. Turisté sem proto velmi rádi jezdí trávit nejen svou dovolenou, ale také využívat lázeňských služeb a užívat si zábavy všeho druhu.

Autor: Jana Přibylová
Foto: Piestany

Článek byl zobrazen 8 943 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko