Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Banská Štiavnica, město ze seznamu UNESCO

Také Slovensko má památky, zapsané na seznam UNESCO. Jednou z nich je město Banská Štiavnica, ležící v údolí Štiavnických vrchů. Do určité míry se dá říci, že je to jakási slovenská obdoba Kutné Hory, neboť i v tomto případě měl jeho růst a bohatství návaznost na těžební průmysl, hlavně na dolování stříbra a zlata. Dokladem toho je i městský erb s opevněním a hornickými nástroji.

Historie Banské Štiavnice má hluboké kořeny. Drahé kovy se zde těžily už ve starověku, kdy oblast osídlili Keltové. První písemné doklady o těžbě pocházejí z roku 1217. V roce 1238 byla Banské Štiavnici udělena privilegia  královského města a už v té době tu stály dvě baziliky. Od té doby až do 18. století patřily město a okolí k nejproduktivnějším těžebním oblastem stříbra a zlata v Evropě a ruku v ruce s tím rostlo i jeho bohatství. Vrcholu bylo dosaženo v roce 1690, kdy zde bylo celkem vyprodukováno 29 tun stříbra a 605 kg zlata. Podobné výsledky pak přinesl i rok 1740 - 23 tun stříbra a 600 kg zlata. Naopak nepříliš šťastné byly roky 1442-43, kdy bylo město napadeno vojsky biskupa Šimona Rozgoňa a navíc přišlo silné zemětřesení.

Hospodářský růst se promítal samozřejmě také do architektury a rozšiřování města. Kromě církevních a veřejných staveb přibývaly domy bohatých těžařů, obchodníků a řemeslníků. Jako na mnoha jiných místech, i tady pak docházelo v průběhu času k různým úpravám a přestavbám, takže do současnosti se nám zachovala podivuhodná, avšak vyvážená směsice různých stylů a slohů, dokládajících jednotlivé historické epochy. Městská památková rezervace, tedy původní historické jádro města, dnes zahrnuje 360 chráněných objektů. Mezi nejvýznamnější památky patří Náměstí sv. Trojice se stejnojmenným morovým sloupem, honosnými měšťanskými domy, radnicí a kostelem sv. Kateřiny (Kataríny), tzv. Kammerhof, kostel Nanebevzetí panny Marie, Starý a Nový hrad, Piargská brána aj.

Kromě architektury a kultury se však v Banské Štiavnici rozvíjela i věda, technika a vzdělávání. Roku 1762 tu byla založena Hornická akademie, která se stala první technicky zaměřenou školou na světě. K hornictví později přibylo i lesnictví. V následujících letech škola přispívala k rozvoji nových metod těžby a růstu hornických specialistů z mnoha zemí. Budovy akademie se dochovaly dodnes.

Stopy po těžbě samozřejmě nacházíme i v okolní krajině. Vznikla zde zajímavá soustava umělých jezer a kanálů sloužících k odvodňování dolů a pohonu různých zařízení. Na 60 vodních nádrží dnes slouží především k rekreaci. Ačkoliv jezírka vznikla uměle, pozoruhodně dobře zapadla do krajiny. Okolní Štiavnické vrchy vůbec nabízejí mnoho zajímavého a vynikají pestrým složením flóry i fauny.

Na seznam UNESCO se Banská Štiavnica dostala v roce 1993. Konkrétně je zapsáno historické jádro města a technické památky v okolí, pozornost si však jistě zaslouží celé město a přilehlá oblast.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 5 472 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko