Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

10 tipů na výlet v Prešovském kraji

V severovýchodní části Slovenska se rozkládá Prešovský kraj, který je druhým největším krajem republiky. Jeho převážnou část pokrývají hory, vrchoviny a kopce. Součástí Prešovského kraje jsou například Vysoké Tatry a tedy i nejvyšší bod celého Slovenska, kterým je 2 654 metrů vysoký Gerlachovský štít.

Prešov

Prešov ležící na soutoku řek Torysa a Sekčov je třetím největším městem Slovenska a hlavním městem Prešovského kraje. Jeho historie sahá do doby kamenné, ale první písemná zmínka pochází ze 13. století. Ke konci 14. století se stalo svobodným královským městem, ale o dvě století později došlo kvůli protihabsburským povstáním k jeho úpadku. Na počátku 19. století zde byla zřízena římskokatolická diecéze a tím město znovu ožilo. I dnes je sídlem hlavy Slovenské řeckokatolické církve a ukrývá tak mnoho starobylých kostelů a chrámů. Mezi nejvýznamnější památky patří raně gotická katedrála sv. Mikuláše s barokním oltářem a zachovalou gotickou skříní. Další zajímavou stavbou v Prešově je katedrální chrám sv. Jana Křtitele a v centru města zaujme také kompletně zachovaná Neptunova fontána. Jde o původní městskou cisternu se sochou Neptuna. Prešov však kromě památek nabízí také pestré možnosti zábavy a kulturního vyžití. Nabízí divadla, kina, mnoho restaurací a zábavních podniků. Jeho okolí je jako stvořené pro turistiku a cykloturistiku – na východě jej obklopují Slánské vrchy, na západě pak Šarišská vrchovina.

Prešov
Foto: Prešov
 

Spišský hrad

Kdo by chtěl vidět jednu z nejrozlehlejších hradních zřícenin nejen na Slovensku, ale i ve Střední Evropě, musí navštívit Spišský hrad, jehož historie se začala psát před více než 800 lety. Byl vystavěn na travertinovém kopci nedaleko městečka Spišské Podhradie někdy ve 12. století. V dobách své největší slávy byl centrem královské moci na Spiši. Tento mohutný hradní komplex byl však v roce 1780 zničen požárem a dílo zkázy následně dokonali jeho majitelé, kteří se o osud hradu nezajímali. I přes všechny útrapy, kterými musel projít, je Spišský hrad neobyčejnou památkou, kterou vyhledávají turisté z nejrůznějších koutů Evropy. Zajímavá je jeho románsko-gotická architektura, dominantní mohutná obytná kruhová věž i rozlehlé hradby. V současnosti je chráněn jako slovenská Národní kulturní památka a stal se rovněž památkou světového dědictví UNESCO. Pro veřejnost je zpřístupněno několik objektů, které umožní dozvědět se o Spišském hradu ty nejdetailnější informace.

Spišský hrad
Foto: Spišský hrad v pozadí
 

Stará Ľubovňa

Na samotném severu Slovenska až u hranic s Polskem se na soutoku řek Poprad a Jakubianka rozkládá město Stará Ľubovňa. Je centrem regionu Spiš a turisticky atraktivní je nejen město samotné, ale také jeho blízké okolí. První písemná zmínka pochází z roku 1292. V roce 1364 se Stará Ľubovňa stala královským městem a v dobách středověku byla také významným hospodářským a kulturním centrem oblasti. Přímo nad městem se tyčí Ľubovnianský hrad postavený ve 13. století, který je teď největším lákadlem. V podhradí se rozkládá Ľubovňanský skanzen s ukázkami lidové architektury Spiše a Šariše. Přímo v centru města je možné obdivovat kostel sv. Mikuláše z 13. století, jehož současná podoba však pochází ze století sedmnáctého. Dále je zde k vidění oblastní Ľubovňanský dům postavený v roce 1639 v novorenesančním slohu, římskokatolický kostel sv. Jozefa z roku 1789 se zvonicí, řeckokatolický kostel Matky Ustavičné Pomoci, jehož základní kámen položil v roce 1990 Jan Pavel II., či moderní římskokatolický kostel sv. Petra a Pavla z roku 1998. V okolí města najdete nádhernou nedotčenou přírodu Národního parku Pieniny, Ľubovňanské vrchoviny a Levočských vrchů.

Stará Ľubovňa
Foto: Stará Ľubovňa

Červený Kláštor a Průlom Dunajce

Nedaleko hranice s Polskou republikou se nachází obec Červený Kláštor, která je ideálním výchozím místem do nitra Pieninského národního parku. Obec vyrostla na místě Červeného (původně Lechnického) kláštera, který nechali v roce 1320 postavit členové řádu kartuziánů. Tento klášter s kostelem sv. Antona ze 14. století je v současnosti slovenskou národní kulturní památkou a celá obec se stala vyhledávaným střediskem turistiky. Obec se totiž rozkládá v malebném vyústění potoka Lipník do Průlomu Dunajce. Hlavní turistickou atrakcí je plavení se po Dunajci na tradičních dřevěných vorech, kterým se zde říká „pltě“, až do Polska. Kdo se nechce plavit po vodě, může se vydat na některou z pěších stezek vedoucích podél toku řeky, nebo se vyšplhat na místní dominantu, kterou je skalní masív nazývaný Tři koruny“. Turisté si však mohou prohlédnout také samotný Červený Kláštor, v jehož prostorách se dnes nachází muzeum opatrující vzácné umělecko-historické památky z celé spišské oblasti. Muzeum bylo zpřístupněno roku 1993.

Červený Kláštor
Foto: Červený Kláštor

Poprad

Poprad je díky své poloze v jihozápadní části Popradské kotliny často nazýván „Branou do Vysokých Tater“. Je významným kulturním, hospodářským a administrativním centrem kraje a také důležitým dopravním uzlem. Městem protéká řeka Poprad a nádhernou siluetu mu vytváří tatranské štíty. Více než 200 let se v Popradu těžila měď, první manufakturou byla výroba papíru. V roce 1845 byla v Popradu založena dílna zabývající se výrobou hřebíků a podkov, která se později přetvořila na továrnu Tatrasmalt vyrábějící smaltované nádobí, až se z ní nakonec stala firma Tatramat zaměřená na výrobu automatických praček. Největšího rozvoje se Poprad dočkal po druhé světové válce, díky zvýšenému zájmu o hory. V současnosti je stále atraktivním především pro svou blízkost hor, ale najdeme v něm i několik zajímavých památek, jako je například katedrála Panny Marie Sedmibolestné, kostel sv. Cyrila a Metoděje, kostel sv. Egída postavený v raně-gotickém stylu, či renesanční zvonice z roku 1658. Za návštěvu stojí také Podtatranské muzeum a v posledních letech je jednou z nejvyhledávanějších atrakcí akvapark AquaCity Poprad.

Poprad a Vysoké Tatry
Foto: Poprad a Vysoké Tatry

Vysoké Tatry

Slovenské pohoří Vysoké Tatry patří mezi vůbec nejnavštěvovanější oblasti v zemi. Nachází se v severní části Slovenska až na hranicích s Polskem. Vysoké Tatry byly roku 1949 vyhlášeny za národní park TANAP a staly se tak prvním slovenským národním parkem. V roce 1993 pak byly společně s polskou částí Tater prohlášeny organizací UNESCO za Biosférickou rezervaci Tatry. Vysoké Tatry jsou nejvyšším slovenským pohořím, nachází se v nich 26 vrcholů převyšující výšku 2500 metrů. Celkem tatranských 8 vrcholů je turistům přístupných po značených stezkách, ale je třeba počítat se sezónními uzávěrami. Mezi nejznámější vrcholy patří Gerlachovský štít, který je s výškou 2654 metrů nad mořem také štítem nejvyšším, Lomnický štít, Ľadový štít, Kriváň, Pyšný štít, nebo Rysy. V Tatrách se nachází také hluboké ledovcové doliny, jako je Malá a Velká Studená dolina, nebo Mengusovská dolina a nechybí ani četná plesa, z nichž nejznámější je Štrbské pleso a Skalnaté pleso. Přímo pod Tatrami se rozkládají oblíbená turistická střediska nabízející možnosti ubytování, stravování i wellness služby. Obce jako Starý Smokovec, Ždiar, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnina a mnohé další jsou mezi sebou propojeny úzkorozchodnou Tatranskou elektrickou železnicí.

Vysoké Tatry
Foto: Vysoké Tatry

Levoča

Asi 50 kilometrů od Prešova se v Hornádské kotlině rozkládá krásné historické město Levoča. Přestože jde o poměrně malé město, kde žije okolo 15 tisíc obyvatel, ukrývá tolik krásných památek, díky nimž do něj přijíždějí turisté v hojném počtu. Mnozí Levoču dokonce považují za nejkrásnější město na Slovensku. Město v roce 1550 kompletně vyhořelo, ale to byl podnět vystavět v něm nové velkorysé památky, které se již podařilo do dnešních dní dochovat ve velké míře bez poškození. Kromě řady zdobených měšťanských domů a církevních staveb si tak dnes můžeme prohlédnout i systém městského opevnění. Náměstí ve středu Levoče je v současnosti městskou památkovou rezervací. Dominuje mu jeden z největších slovenských kostelů, chrám sv. Jakuba stavěný během 15. a 16. století. Uvnitř něj se nachází vzácný, z lipového dřeva vyřezávaný oltář Mistra Pavla z Levoči. V sousedství kostela zaujme renesančně přestavěná budova někdejší městské radnice a před ní stojící středověká Klec hanby, do které byli zavíráni lidé odsouzení za lehčí delikty. Za nejzajímavější domy v Levoči můžeme považovat renesanční Thurzův dům a dům Majstra Pavla. U Košické brány, která byla součástí městského opevnění, stojí minoritský kostel sv. Ducha s klášterem ze 14. století.

Levoča
Foto: Levoča

Kežmarok

Kežmarok je zajímavé historické město, které vzniklo někdy ve 13. století sloučením několika osad. Stal se jedním z královských měst a získal tak spoustu privilegií. Od roku 1463 zdobí Kežmarok hrad, který významně ovlivnil dějiny města. V roce 1950 bylo historické jádro města prohlášeno za městskou památkovou rezervaci a od roku 2008 má Kežmarok i památku UNESCO. Tímto titulem se může pyšnit Drevený artikulárny kostol stojící za hradbami města. Byl postaven roku 1687 a jeho dnešní barokní podoba pochází z přestavby v roce 1717. Kostel má půdorys ve tvaru rovnoramenného řeckého kříže. Mezi další památky Kežmarku patří nový evangelický kostel, Lyceum, bazilika sv. Kříže se zvonicí a za návštěvu stojí rovněž Starý trh nacházející se v ulici lemované domy ze 13. století a Hlavní a Hradní náměstí. Kežmarok v současnosti patří k nejkrásnějším městům Spiše.

Kežmarok
Foto: Kežmarok

Bukovské vrchy

Na severovýchodě Slovenska až na hranici s Ukrajinou a Polskem se rozkládá pohoří Bukovské vrchy. Jde o oblast nedotčené přírody, která je domovem divoké zvěře, včetně chráněných druhů savců, jako je rys, medvěd, vlk a občas sem zavítá ze sousedního Polska i zubr. Více jak 60% povrchu je pokryto jedlo-bukovými a bukovými lesy. Bukovými porosty je tvořen také zdejší prales Stužica. Za návštěvu rozhodně stojí vodní nádrž Starina či vesnička Uličské Krivé, kde stojí pravoslavný dřevěný kostelík. Obyvatelé oblasti jsou především Rusíni, proto se zde můžete setkat s nápisy jak ve slovenštině, tak i v azbuce. Od roku 1991 jsou Bukovské vrchy součástí celosvětové sítě biosférických rezervací. Podstatná část Bukovských vrchů spadá pod polský Národní park Bieszczady, slovenský Národní park Poloniny a ukrajinský Užanský národní přírodní park. Nejvyšším vrcholem slovenské části pohoří je 1221 metrů vysoký Kremenec.

Bardějov
Foto: Bardějov

Bardějov

Jako historická perla severního Slovenska bývá označován Bardějov. Město je totiž plné památek pocházejících z nejrůznějšího období jeho dějin. První zmínky o Bardějově pochází z roku 1241, od roku 1376 pak byl svobodným královským městem. Během 14. a 15. století se proslavil jakožto významné centrum řemeslnictví. Největší rozvoj města přišel v 18. století, kdy začaly být využívány zdejší léčivé minerální prameny. Lázně Bardejov - kúpele patří v současnosti mezi nejvyhledávanější části města. Bardějov se může pochlubit zachovalým městským opevněním a také historickým jádrem. Centrum města bylo již roku 1950 prohlášeno městskou památkovou rezervací a o 50 let později bylo historické jádro Bardějova po nákladných rekonstrukcích zapsáno na seznam památek UNESCO. Mezi nejvýznamnější památky patří gotický farní kostel svatého Egídia ze 14. století, který lze zařadit mezi nejvýznamnější sakrální památky Slovenska. Nádherná je rovněž bývalá městská radnice s nepřehlédnutelným arkýřem z roku 1511. Byla postavena v goticko-renesančním slohu a v současnosti slouží Šarišskému muzeu a Muzeu ikon.

- jap -

Další články ze Slovenska:
10 tipů na výlet v Košickém kraji
10 tipů na výlet v Žilinském kraji

Článek byl zobrazen 8 388 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko