Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Slovenský Martin proslavila Matica slovenská

Okresní město Martin se nachází na severu Slovenska v Žilinském kraji asi 230 kilometrů severovýchodně od Bratislavy v Turčianské kotlině na řece Turiec. Martin, město s bohatou slovenskou historií, nabízí návštěvníkům výborné podmínky na kulturní vyžití.

Nachází se zde Muzeum slovenské dědiny, Slovenské národní muzeum, Národní hřbitov, Matica Slovenská a Turčianska galérie. Kromě jiného je město i sídlem Lékařské faktury UK, průmyslových škol, vydavatelství Osveta, Divadla SNP, Etnografického ústavu Slovenského národného múzea a Slovenské národní knihovny.

V současnosti má město více než 60 tisíc obyvatel. Je významným průmyslovým centrem, funguje zde například zbrojní výroba. Nacházejí se zde průmyslové podniky, strojírny, cihelna, pivovar a tiskárna. Ve městě je k dispozici dostatečný počet ubytovacích, stravovacích a sportovních zařízení a koupaliště. Nachází se tu také sedačkový výtah z Podstrání na Martinské hole.

Písemné zmínky obce s kostelem sv. Martina jsou doložené z roku 1264. Město leželo na obchodní cestě z Ponitria přes Oravu do Polska a brzo se stalo centrem obchodu a řemesel. Od roku 1340 získala obec městská práva, ale i přesto se Martin vyvíjel jako poddanské městečko panství Sklabiňa. V 17. - 18. století se zde hojně vyvíjely cechy a řemeslné barvení plátna modrotiskem.

V revolučním roce 1848 lidové shromáždění žádalo uznat slovenštinu za úřední řeč. V roce 1861 přijato Memorandum slovenského národa, ve kterém se žádalo o uznání Slovenska za samosprávní území a slovenštinu za úřední jazyk. V 19. století se Martin stal centrem slovenského národního a kulturního života. V roce 1861 zde bylo vypracováno Memorandum národa slovenského, v roce 1863 byla založena Matice slovenská, v roce 1867 otevřeno slovenské gymnázium a v roce 1918 zde byla vyhlášena Martinská deklarace.

Ve městě se narodili básník Janko Jesenský, spisovatelka Hana Gregorová a působili zde mnozí malíři – M. T. Mitrovský, S. H. Vajanský, J. Škultéty, Š. Krčméry, M. Benka, M. Bazovský a jiní.

Při návštěvě Martina můžete obdivovat mnohé historické stavby církevní i světské nejen z 19. století, ale i z dob dřívějších. Významné historické památky jsou k vidění v muzeích a v galériích. Mezi významné historické pamětihodnosti patří budovy Matice slovenskej, ranně gotický kostel sv. Martina ze 13. století, budova bývalého stoličního domu, matičního gymnázia, Národný dom, budovy Slovenského národného múzea, budova Tatrabanky a další.

Národní kulturní památkou v Martině je Národní hřbitov, kde je pochováno mnoho národních a kulturních představitelů Slovenska. Byl založen na začátku 19. století a důležitosti nabyl v 2. polovině 19. století, kdy byl Martin jedním z nejvýznamnějších měst celého Slovenska. Nachází se tu více než 300 umělecky cenných náhrobků.

Za pozornost stojí římskokatolický kostel sv. Martina, který prošel od svého vzniku mnoha přestavbami a evangelický kostel postavený koncem 18. století. Jednou z nejstarších staveb v Martině je Turčiansky župný dom postavený roku 1740. Dnes je v něm umístěna galerie vystavující slovenské moderní umění.

Návštěvníkům Martina by nemělo ujít Slovenské národní muzeum, které je umístěno v budově původně postavené v roce 1865 pro vzniklou Matici slovenskou. Další reprezentativní budova Matice slovenské postavená ve 20. letech 20. století už dnes také není jejím hlavním sídlem, protože v roce 1975 byla postavena již třetí budova, která je největší stavbou v Martině. Slovenské národní muzeum ve své stálé expozici prezentuje nejkrásnější pozoruhodnosti slovenské lidové kultury, jako jsou historické kroje a výšivky, originální inventář lidových domů, sedláckých dvorů, řemeslnických dílen a ukázky lidového umění.

Největší muzejní budovou na Slovensku je Etnografické muzeum, kde najdete vlastivědné sbírky z celého Slovenska. Bývalý Národný dom byl přeměněn na divadlo, které se dlouhá léta jmenovalo Divadlo SNP, nyní nese název Slovenské komorné divadlo, pod nímž v roce 1944 vzniklo.
Slovenské národní literární muzeum se nachází v historické tzv. první budově Matice slovenské z roku 1865. Ve stálé expozici prezentuje dějiny slovenské literatury a písemnictví od nejstarších dob po současnost.

Muzeum Andreja Kmeťa je od svých počátků regionální vlastivědné muzeum, které sídlí v první budově SNM z roku 1908. Ve své historii prošlo mnohými změnami, až se nakonec od 1. 4. 2004 stalo součástí Slovenského národního muzea v Martině. V současné době se zde nacházejí dvě stálé expozice, a to Příroda Turca a Kmetianum. V expozici Kmetianum jsou prezentovány původní sbírky Andreja Kmeťa, které daroval muzeu a ostatní historické sbírky.

Muzeum Martina Benku vzniklo v roce 1973 v původním domě tohoto předního slovenského výtvarníka z poloviny 20. století. V interiéru zařízeného předměty z dob života mistra najdou návštěvníci nádherný soubor Benkových výtvarných děl, kolekci jeho oblíbených houslí a řadu dalších zajímavostí.

Dalším zajímavým tipem může být návštěva Múzea slovenskej dediny, největšího slovenského skanzenu, který návštěvníci najdou v městské části Jahodnícke háje. Je zde více než stovka staveb tradiční lidové architektury především 2. poloviny 19. století.

Město Martin a jeho okolí nabízí návštěvníkům výborné podmínky pro letní a zimní turistiku a sportovní vyžití. V okolí Martina jsou k dispozici kvalitní turistické a cykloturistické trasy v celé oblasti Malé a Velké Fatry. V zimní sezóně jsou lákadlem pro návštěvníky Martina lyžařské střediska v jeho okolí, které nabízejí výborné podmínky na běžecké a sjezdové lyžování a také i různé možnosti ubytování.

Vyhledávaným střediskem zimních sportů jsou Martinské hole, které leží přímo na předměstí Martina. Lyžařské středisko je známé výbornými lyžařskými tratěmi, pěknou přírodou a nádhernými výhledy. Lyžaři tu najdou upravené tratě různých obtížností a přírodní sníh během celé zimy. Středisko poskytuje také řadu možností k turistice a lyžování na běžkách.

Autor: Alexandra Rohanová
Foto: martin.sk

Článek byl zobrazen 9 566 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko